Tämän ihanan klassisen herkun valmistuksen opin pari vuotta sitten. En itse ehkä lähtisi enää tekemään tätä ilman butaanipoltinta uunin grillivastusten alla - ero on nimittäin huomattava. Butaanipolttimella rapeutettu pinta on nimittäin ihanan rapea. Ja voihan tuota poltinta käytää oikeastaan mihin tahansa muuhunkin, vaikkapa pihvin pinnan tai sokerikuorrutettujen mansikoiden ruskistamiseen kauniiksi.
Tässä ohjeessa vanukkaan pinnalle ripotellaan tavallisen sokerin sijaan ruokokidesokeria, sillä se ruskistuu näyttävämmin. Voit toki käyttää myös hienosokeria.
Ohje 4-6:lle annokselle.
4 dl kuohukermaa
1 dl kevytmaitoa
1 dl sokeria
1 kpl vaniljatankoa tai 1 tl vanilliinisokeria
6 kpl keltuaisia
Pinnalle:
3-5 rkl ruokokidesokeria
Kuumenna uuni 150 asteeseen.
Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatanko pitkittäin, raaputa siemenet kermamaitoon ja lisää joukkoon myös tanko. Kiehauta seos ja nosta kattila liedeltä.
Vatkaa keltuaisten rakenne rikki. Siivilöi kermamaidosta vaniljatanko ja kaada kuuma neste munien joukkoon koko ajan sekoittaen.
Jaa seos uuninkestäviin annosvuokiin tai kahvikuppeihin. Nosta vuoat uunipannuun, jossa on kuumaa vettä vuokien puoliväliin saakka. Kypsennä uunin alatasolla noin 60 minuuttia, kunnes vanukas on hyytynyt. Jäähdytä ja pane vuoat jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
Juuri ennen tarjoilua ripottele pinnalle ruokokidesokeria niin, että pinta juuri ja juuri peittyy. Sokeria ei kuitenkaan saa olla liikaa, jotta pinnasta ei tule kivikovaa sokerilevyä. Polta pinta butaanipolttimella kullanruskeaksi. Itse olen aina aivan paniikissa tuon polttimen kanssa - pitäähän ruuanlaitossa pientä jännitystäkin olla =)
Crème brûlée on ihan parasta raikkaiden marjojen ja hyvän valkoviinin kera.
***
Here's another favorite of ours, Crème Brûlée. I must say, it tastes even better than what it sounds. Preparing this amazing dish is not too difficult, but it takes a long time to cool it off. You can prepare the dessert even two days in advance and let it wait for serving in the fridge.
This dessert requires a small blowtorch for caramelizing the topping. You can try to caramelize it in the oven, but I warmly suggest to get the small torch - it makes the topping so much more delicious. Besides, you can use the torch for just about anything else - you can even use it for finishing steaks!
4-6 portions
4 dl double cream
1dl milk
1 dl sugar
1 vanilla pod
6 egg yolks
Topping:
3-5 tsp cane sugar
Pre-heat oven to 150 degrees.
Pour the cream, milk and sugar into a saucepan. Split the vanilla pod lengthways and scrape the seeds and empty pods into the cream. Bring to boiling point, then turn off the heat and put a lid on.
Strain the cream through a fine sieve. Beat the egg yolks and mix eggs with cream while whisking all the time until thickened.
Allow to cool in room temperature before serving.
Serving: Evenly sprinkle cane sugar over the surface of each pudding, then caramelise with a blowtorch. Leave to cool for few minutes.
Enjoy with fresh berries and wonderful white wine.
This english version of the recipe was taken and modified from www.cookinfrance.com.
Oon aina halunnut tehdä creme bruleeta, mutta ensiksi pitäis hankkia se poltin : >
ReplyDeleteVoihan sitä tehdä uunin grillivastusten allakin. Toimii jotenkuten, mutta idea onneksi säilyy. Saa sitten vanukasta just silloin, kun haluaa, eihän sitä voi tekemättä jättää =)
ReplyDeleteThank you for sharinng
ReplyDelete