Sunday, November 20, 2011

Bussola-keksit ja mascarponevaahto | Bussola biscuits with mascarpone cream


Saimme ensimmäisen yhteisen Italian-matkamme jälkeen blogin herran äidiltä lahjaksi Tessa Kirosin Venetsia - ruokaa & unelmia -kirjan, josta poimin näiden keksien reseptin. Nämä yksinkertaiset maut ovat yhdessä aivan ällistyttäviä. Espresso ehdottomasti kruunaa kokonaisuuden. Kannattaa kokeilla näiden keksien kanssa edes kerran, vaikkei espresso kuuluisikaan lempimakuihisi. 

Kirjan mukaan pikkuleivät tulevat Buranosta; saarelta, jonka kaikki talot on värjätty kirkkailla väreillä, minkä ansiosta merimiehet aikoinaan osasivat pienessä maistissakin löytää kotitalonsa. 

Keksien pitäisi oikeasti olla S:n muotoisia, mutta koska blogin tyttö ei yksinkertaisesti pysty koskaan noudattamaan ohjeita sataprosenttisesti, tuli näistä kekseistä pyöreitä. ;)

Kuvassa Iittalan Ego-sarjan espressosetti. Tuollainen moderni & yksinkertainen with a twist olisi voinut jatkua sarjan muissakin astioissa. Onneksi Iittalan astiasarjat ovat helposti yhdisteltävissä. Meillä suositaankin Ego-, Oma- ja HotCool-yhdistelmää.

Bussola -pikkuleivät

n. 50 kpl

125g suolatonta voita
250g jauhoja
110g sokeria
2 keltuaista
1,5 tl vaniljasokeria
1,5 tl raastettua sitruunankuorta
2 rkl maitoa

Sekoita voi, jauhot ja sokeri murumaiseksi taikinaksi. Yhdistä keltuaiset, vanilja, sitruunankuori ja maito keskenään. Yhdistä voiseokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Muotoile taikinasta 20 cm pitkä pölkky, joka vielä kiedotaan tuorekelmuun ja laitetaan jääkaappiin vähintään tunniksi.

Kuumenna uuni 170-asteeseen ja vuoraa kaksi peltiä leivinpaperilla.

Ota puolet taikinasta ja leikkaa siitä n. 5mm paksuisia viipaleita. Tee sama myös lopulle taikinalle (huom. taikinaa käsitellään puolet kerrallaan, jotta se ei pehmene huoneenlämmössä liikaa).

Paista pikkuleipiä 10-15min, kunnes ne ovat saaneet vain hieman väriä pintaan. Keksejä ei tarvitse paistaa täysin koviksi, sillä ne kovenevat päästyään ulos uunista.

Mascarponevaahto

1 dl mascarponejuustoa
1/2 dl tomusokeria
2 dl kermavaahtoa

Sekoita mascarponejuusto ja sokeri keskenään.

Nostele kermavaahto lopuksi varovasti mukaan.


Venetsia on ehdottomasti yksi lempipaikoistamme Italiassa. Kävimme siellä huhtikuun alussa 2010, jolloin turistikausi ei ollut huipussaan ja kaupungissa oli vaikka kuinka paljon paikkoja, joissa olimme vain kahden!



No Pizza, no lasagne, no menu turistico / Venezia, 2010.


***

After our first trip together to Italy we received a wonderful Italian cook book as a gift from the mother of the boy of the blog. The book is called Venezia: Food and Dreams by Tessa Kiros. This recipe is from there. Bussola biscuits together with mascarpone cream and espresso are amazing together! The espresso really ties it all up. I definitely recommend to try these three tastes together even if you're not a big fan of espresso.

These biscuits come from the island of Burano according to the book. Burano is known for its colourful houses painted bright and shiny so that the sailors could found home easily - even after too many Limoncello's. ;)

This espresso set is from the Ego collection by Iittala. They also have the whole collegtion of plates, mugs and bowls, too but for our taste they're a bi too ordinary. Luckily you can mix all of Iittala's collections - we use Ego, Oma and HotCool collections all mixed up.


Bussola biscuits


125 g unsalted butter
250 g flour
110 g sugar
2 egg yolks
1,5 tsp vanilla extract
1,5 tsp grated lemon zest
2 tbs milk


Mix butter with flour and sugar until it looks like damp sand. Combine egg yolks, vanilla extract, lemon zest and milk, mix and mix again into butter mix.

Turn out onto a board and bring it together to make a fat 20cm long log. Wrap in plastic wrap and put into fridge for at least an hour.

Preheat oven to 170C and line 2 baking trays with baking paper. Cult about 5mm slices from the half of the dought (keep the rest of the dough in fridge until done with the first half). Then cut the rest of the dought, too.

Bake for 10-15 minutes until pale and golden here and there. They shouldn't bake till too hard as they harden once out of the oven

Mascarpone cream

1 dl mascarpone cheese
1/2 dl confectioner's sugar
2 dl whipped cream
Mix mascarpone with sugar. Add whipped cream while whisking very lightly.

Venice is definitely one of our favorite cities in Italy. We went there during off-season (well, off'ish-season, I guess, because there isn't an off-season in Venice =), at the beginning of April in 2010. It was a very good time to visit this amazing place! There were even quite a lot of places where we were all alone!

6 comments:

  1. Moikka,
    ihanan värikäs ja houkutteleva blogi sinullakin :)! Pitääpä vierailla uudestaankin :)

    t. Anna

    ReplyDelete
  2. Kiitos1 Lämpimästi tervetuloa uudelleenkin! =)

    ReplyDelete
  3. Hah, nyt mä tajusin mistä sun naamakirjan ruokakuvien albumin nimi on tullut! :)

    Ja kiitos vinkistä, täytyy siis suunnata Venetsiaan aikaisin keväällä. Ehkäpä jo ensi vuonna.. :)

    ReplyDelete
  4. Tulin vastavierailulle.Mahtavan hieno banneri teillä ja blogin nimi herkullinen;D
    Hienoja ohjeita muutenkin täällä,pitää tulla toistekin käymään.

    ReplyDelete
  5. P,S.Laitankin blogisi ruokablogini listalle..

    ReplyDelete
  6. Kiitos! Banneri syntyi sattumalta muutama vuosi sitten kun vietin illan koneen äärellä. Onkin lojunut koneella siitä lähtien, ihan kuin tietäen, että joskus vielä pääsee käyttöön =)

    Hienoa, jos ohjeista on muillekin iloa. Eihän hyvää ruokaa voi piilotella =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...