Tuesday, February 21, 2012

Pavlova

Scroll down to read in English :)


Kondiittorin tyttärenä olen päässyt oppimaan aitiopaikalta joitain ammattilaisten käyttämiä tekniikoita ja kikkoja. En ole itse mikään leipuri ja pullataikinasta pysyn mielelläni hyvin kaukana, mutta jälkiruoat ovat suosikkejani - sekä tietysti niiden koristelu, jota pyrin harjoittelemaan.

Äidiltäni olen siis oppinut muun muassa pursottamaan Tuillé-keksejä, keittämään sokeria (polttamatta sitä pohjaan) ja tekemään marenkia, ilman että näitä olisi pitänyt sen enempää harjoitella. Aika hyvä etu siis mielestäni ;) Marenkia teinkin ekan kerran muutama viikko sitten, kun ystäviämme oli käymässä. Emme koskaan päässeet syömään Pavlovaa, koska tulimme muusta ruoasta niin täyteen, joten tein meille kahdelle sen sitten seuraavana päivänä.

Passionhedelmä (sokeroitu) ja ananaskirsikat sopivat makean kerman ja marengin kanssa aivan älyttömän hyvin yhteen! Tein omat Pavlovat enemmänkin leivosmuotoon, jolloin jokainen syöjä saa oman marenkileivoksen. Varsinaisen markenkiohjeen löysin Minna Buncen ruokablogista: http://minnabunce.vuodatus.net/



Pavlova-leivokset

Neljälle

Marenki:
4 kananmunan valkuaista 
ripaus suolaa
2,5 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
1 tl valkoviinietikkaa
ripaus vaniljasokeria

Täyte:
1 dl kermaa vaahdotettuna
2 rkl sokeria
passionhedelmän hedelmälihaa sokeroituna

Vatkaa huoneenlämpöisiä valkuaisia puhtaassa ja kuivassa kulhossa aluksi hitaasti, ja myöhemmin lisäten nopeutta, kunnes seos muuttuu tasaiseksi. Lisää pikkuhiljaa sokeria (myös vaniljasokeri) samalla kun vatkaat jatkuvasti. Näin vaahto alkaa tasoittua ja jähmettyä entisestään. Sekoita reippaalla nopeudella, kunnes sokeri on sulanut ja vaahto on kiiltävää sekä pehmeää. Hetkeä ennen vaahdon valmistumista lisää sokerin tavoin myös maizena sekä viinietikka.


Jaa taikina leivinpaperille kahdeksaan osaan; neljä suurempaa ja neljä pienempää sekä suurempien markenkipallojen keskelle pienet kuopat. Paista uunin keskitasolla 140 asteessa (kiertoilmauuni 120 astetta). Paista 40 min. Jos et käytä kiertoilmauunia, käännä peltia välillä. Kun marengit ovat valmiit, sammuta uuni ja jätä marengit uuniin jäähtymään, pida uuninovi hieman auki. Tarkoitus on jäähtyä mahdollisimman hitaasti, jotta eivät halkeile.


Suuremmat marengit jäävät siis alimmaiseksi. Laita marengin päälle vatkattua kermaa, tee keskelle kolo ja laita siihen lusikallinen passionhedelmä-sokeriseosta. Asettele toinen, pienempi marenki päälle ja koristele kermavaahtonokareella ja ananaskirsikoilla. Tee sama myös lopuille marengeille.

Mutta kuinka Pavlovaa pitäisi sitten syödä? Marenkihan on tahmeaa ja liukuu pitkin lautasta sotkien ja ärsyttäen.. Heh, ensi kerralla ajattelin tehdä pikku-Pavlovia, eli sellaisia keksin kokoisia. Saapahan syötyä sotkematta =)

Perjantaina 24.2 on muuten Eestin itsenäisyyspäivä! Pitää yrittää keksiä jotain hyvää, nyky-Eestiä kuvaavaa ruokaa. 

***


Being a confectioner's daughter I have had the privilege to learn some professional techniques from real close distance. I am not a baker and I always ask the boy of the blog to bake f that's what has to be done. I stick more to desserts. And decorating them! Mmm.. =)

From my mother I have learned to make Tuillé cookies, boil sugar and make meringue without even practicing. You can learn quite a lot by just watching - ok, I've watched it a lot! =)

My Pavlova wasn't just one cake. I decided to make little Pavlova pastries with passion fruit and pineapple cherries. It was a match made it heaven!


Pavlova pastries

For four

Meringue:
4 egg whites 
pinch of salt
2,5 dl sugar
2 tsp corn starch
1 tl white wine vinegar
pinch of vanilla sugar

Flling:
1 dl whipped cream
2 tsp sugar
passionfruit with sugar


Beat the egg whites until satiny peaks form, and then beat in the sugar a spoonful at a time until the meringue is stiff and shiny. Sprinkle over the corn starch and vinegar, beat lightly. Mound on to a baking sheet in four larger and four smaller circles. Bake in 140 degrees for about 40 minutes (120 degrees in fan-assisted oven).

When it's ready it should look crisp around the edges and on the sides and be dry on top, but when you prod the centre you should feel the promise of squidginess beneath your fingers. Turn off the oven and open the door slightly, and let the meringue discs cool completely.

Just before serving take the larger meringue circle and place a table spoon of whipped cream on it. Then make a little hole in the center of cream and place sugared passionfruit pulp into the hole. Cover with the smaller meringue circle and decorate with whipped cream and pineapple cherry. Do the same to other meringues also.




On Friday 24th Feb it's going to be Estonia's Independence Day! Go Estonia! =)

4 comments:

  1. Onpa kaunis annos:) Ja ei ihmekään,kun olet kondiittorin tytär;D

    ReplyDelete
  2. Väga ilus! Kui ma saan sellise taldriku enda ette tekib reaktsioon, et seda ei raatsi süüa ja siis môtlen, kuidas seda süüa? Esilepanek sinul nagu alati kaunis.

    ReplyDelete
  3. Se on erittäin kaunis! Melkein taidetta *___*

    ReplyDelete
  4. Kiitos Yaelian ja Piparipulla =) Onnistuneimmat jutut ovatkin yleensä yksinkertaisimpia.

    Voisula, pean tunnistama, et ega selle söömine väga lihtne polnud - mitte selle pärast, et kena oleks vaid selle, et raske oli süüa sellist torni =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...