Sunday, February 12, 2012

Pasta!

Marcato Atlas 150 pastakone taitaa olla keittömme eniten käytetty laite heti kahvinkeittimen jälkeen. Uskokaa tai älkää, mutta kotona tehty pasta on yllättävän nopea ja pastakone on myös älyttömän helppo puhdistaa. Ja se pasta!!! Mamma Mia, mikä maku!!! Valmistimme joskus ihan kokeilumielessä itsetehtyä sekä kaupan pastaa samassa ateriassa ja sen jälkeen emme olekaan pahemmin kaupan pastaa ostaneet. 


Kaiken kaikkiaan itsetehtyä tuorepastaa saa jauhopussista lautaselle noin kahdessakymmenessä minuutissa. Pastataikinan tai valmiin tuorepastan voi säilöä jääkaappiin 1-2 vuorokaudeksi. Kuivapasta säilyy tietysti pidempään. Kaikkein ideaalein valmistusaika on n. 30-40 min. jolloin taikina ehtii levätä jääkaapissa.

Pastataikinan on maustaa ja värjätä esimerkiksi pestolla (vihreällä tai punaisella), yrteillä tai mustekalan musteella.


Nykyään emme käytä kauheasti koneen mukana tulleita leikkureita. Nauhapastaa eli tagliatelleä saa leikattua nopeammin veitsellä, kuin leikkureilla. Sama pätee oikeastaan myös tortellineihin, ja pastalevyjen tekemiseen ei edes tarvita leikkureita.Blogin herra tekee meillä aina pastan. Itse en ole koskaan tehnyt sitä alusta loppuun. Minulla taitaa olla asenneongelma taikinaa kohtaan (pullia en edes suostuisi leipomaan, koska olen täydellinen tunari taikinan teossa). Blogin pojan mukaan ohje on todella helppo; 1 muna per 100g jauhoja, kahdelle hengelle riittää todella hyvin 200g jauhoista tehty taikina (riittää varmaan jopa 3-4 hlöllekin). Tietysti jauhoja joutuu toisinaan vähän lisäämään eikä taikina ole oikeastaan koskaan täysin samanlaista kuin viime kerralla. Taikinan teon tärkein vaihe on kuitenkin taikinan laittaminen jääkaappiin lepäämään n. 20 minuutiksi, jolloin se ottaa oikean muotonsa ....tai jotain.


Pastataikina

Käytännössä siis tee durum-jauhoista pöydälle keko, jonka keskellä on aukko. Riko munat aukkoon ja ala sekoittaa jauhoja munien joukkoon pikkuhiljaa, kunnes taikina on erittäin tasaista. Sitten vaan kaulimaan taikinaa koneella aluksi 0-asteella, sen jälkeen 2:lla, sen jälkeen 4, sitten 6, 8 ja 9. Jos taikina on liian kosteaa niin 8-aste riittää (9 vain liiskaa taikinan). Voit leikata pasta joko leikkureilla tai helpommin ja nopeammin taittelemalla pitkän, kokonaisen pastalevyn (heitä jauhoja väliin) esim. 4-6 osaan ja leikkaamalla siitä n. 1cm levyisiä nauhoja. Sitten vain sekoittelua jauhoissa kevyesti ja pasta on valmis. 

Blogin herra on oppinut taitonsa Jamie'lta, joten vilkaiskaapa itsekin, alkaa 2:30 min. kohdalta:Valmista tagliatelleä oliiviöljyn, parmankinkun, basilikan ja Grana Padanon kera.Spagetin teossa leikkurit tulivat tarpeeseen. Spagettien irrottaminen ja kuivattaminen oli hivenen haastavaa, joten nyt harkitsemmekin pastankuivatustelineen ostamista. Pyykinkuivausteline toimi kyllä, mutta oli vähän epäkäytännöllinen. ;) Koostumukseltaan spagetti oli ehkä parasta koskaan!


Tätä sanoinkuvaamattoman herkullista tomaatti-sinisimpukkapastaa söimme kesällä Napolissa. Tätä ruokalajia ei löytynyt ravintolan listalta, sillä oikeastaan koko paikka oli kiinni siestan aikaan. Ravintolan henkilökunta oli ruokailemassa, kun näkivät meidät tutkailemassa listaa. Ihanat italialaiset kutsuivat meidät heti peremmälle ja tarjosivat tätä heidän ruokaansa. Tomaatin, persiljan ja simpukoiden maut suorastaan räjähtivät suuhun. Persilja oli niin aromikasta ja herkullista, että voisin varmaan helposti syödä sitä vaikka lopun ikäni kyllästymättä! =D Kyllä, tämä pasta oli uskomaton ja tähän lopputulokseen päästään taatusti ainoastaan oikeilla, italialaisilla raaka-aineilla - ja tietysti taidolla ja rakkaudella. =) 

Emme jaksa odottaa, että pääsemme tänäkin vuonna palaamaan Italiaan!

Tässä kohtaa on hyvä jakaa yksi viime kesän suosikkibiiseistäni - ja videoista! Zucchero on aivan huippu, ja tämä video täysin älytön! Hehee!

2 comments:

  1. Mullakin on tuo sama laite;ollut jo vuosikausia.Mutta se on ollut jo todella kauan hyllyssä pölyä keräämässä....

    ReplyDelete
  2. Pastakone on tosiaan todella kätevä myös mm. karjalanpiirakoiden teossa =) Jos ei pasta ihan heti maistu niin voihan sillä nopeasti pyöräyttää myös karjalanpiirakoita.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...