Monday, November 7, 2011

Klassinen Crème Brûlée | Classical Crème Brûlée


Ahh, Crème Brûlée, tuo jälkiruokien aatelia. Se ei pelkästään kuulosta vaan myös maistuu ällistyttävän hyvälle! Jälkiruoka on aika helppo valmistaa, mutta jäähdyttelyyn menee aikaa. Kannattaa siis olla etukäteen liikkeellä ja valmistaa jälkkäri vaikkapa vuorokautta aiemmin.

Tämän ihanan klassisen herkun valmistuksen opin pari vuotta sitten. En itse ehkä lähtisi enää tekemään tätä ilman butaanipoltinta uunin grillivastusten alla - ero on nimittäin huomattava. Butaanipolttimella rapeutettu pinta on nimittäin ihanan rapea. Ja voihan tuota poltinta käytää oikeastaan mihin tahansa muuhunkin, vaikkapa pihvin pinnan tai sokerikuorrutettujen mansikoiden ruskistamiseen kauniiksi.

Tässä ohjeessa vanukkaan pinnalle ripotellaan tavallisen sokerin sijaan ruokokidesokeria, sillä se ruskistuu näyttävämmin. Voit toki käyttää myös hienosokeria.

Ohje 4-6:lle annokselle.

4 dl kuohukermaa
1 dl kevytmaitoa
1 dl sokeria
1 kpl vaniljatankoa tai 1 tl vanilliinisokeria
6 kpl keltuaisia
Pinnalle:
3-5 rkl ruokokidesokeria

Kuumenna uuni 150 asteeseen.

Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatanko pitkittäin, raaputa siemenet kermamaitoon ja lisää joukkoon myös tanko. Kiehauta seos ja nosta kattila liedeltä.

Vatkaa keltuaisten rakenne rikki. Siivilöi kermamaidosta vaniljatanko ja kaada kuuma neste munien joukkoon koko ajan sekoittaen.

Jaa seos uuninkestäviin annosvuokiin tai kahvikuppeihin. Nosta vuoat uunipannuun, jossa on kuumaa vettä vuokien puoliväliin saakka. Kypsennä uunin alatasolla noin 60 minuuttia, kunnes vanukas on hyytynyt. Jäähdytä ja pane vuoat jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Juuri ennen tarjoilua ripottele pinnalle ruokokidesokeria niin, että pinta juuri ja juuri peittyy. Sokeria ei kuitenkaan saa olla liikaa, jotta pinnasta ei tule kivikovaa sokerilevyä. Polta pinta butaanipolttimella kullanruskeaksi. Itse olen aina aivan paniikissa tuon polttimen kanssa - pitäähän ruuanlaitossa pientä jännitystäkin olla =)

Crème brûlée on ihan parasta raikkaiden marjojen ja hyvän valkoviinin kera.

***

Here's another favorite of ours, Crème Brûlée. I must say, it tastes even better than what it sounds. Preparing this amazing dish is not too difficult, but it takes a long time to cool it off. You can prepare the dessert even two days in advance and let it wait for serving in the fridge.

This dessert requires a small blowtorch for caramelizing the topping. You can try to caramelize it in the oven, but I warmly suggest to get the small torch - it makes the topping so much more delicious. Besides, you can use the torch for just about anything else - you can even use it for finishing steaks!

4-6 portions

4 dl double cream

1dl milk
1 dl sugar
1 vanilla pod
6 egg yolks

Topping:
3-5 tsp cane sugar

Pre-heat oven to 150 degrees.

Pour the cream, milk and sugar into a saucepan. Split the vanilla pod lengthways and scrape the seeds and empty pods into the cream.  Bring to boiling point, then turn off the heat and put a lid on. 

Strain the cream through a fine sieve. Beat the egg yolks and mix eggs with cream while whisking  all the time until thickened.

Place the ramekins in a large roasting tray and pour in enough hot water to come halfway up their sides. Place on the centre shelf and bake for about 60 minutes, or until the custards are just set and still a bit wobbly in the middle.

Allow to cool in room temperature before serving.

Serving:  Evenly sprinkle cane sugar over the surface of each pudding, then caramelise with a blowtorch. Leave to cool for few minutes.

Enjoy with fresh berries and wonderful white wine.

This english version of the recipe was taken and modified from www.cookinfrance.com.

3 comments:

  1. Oon aina halunnut tehdä creme bruleeta, mutta ensiksi pitäis hankkia se poltin : >

    ReplyDelete
  2. Voihan sitä tehdä uunin grillivastusten allakin. Toimii jotenkuten, mutta idea onneksi säilyy. Saa sitten vanukasta just silloin, kun haluaa, eihän sitä voi tekemättä jättää =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...