Sunday, November 13, 2011

Finger food; Jättikatkaravunpyrstöjä ja basilika-aioli | King prawn tails with basil aioli


Teemme ruokaa yleensä vain viikonloppuisin. Silloin valmistamme kolmen-neljän ruokalajin illallisen vähintäänkin lautasliinoineen ja kynttilöineen. Pitää tosin myöntää, että lautasliinat ja kattaukset ovat blogin tytön toiveesta, mutta eipä herrakaan niitä pahakseen pane. Tosin silloin, kun pyörin astialiikkeissä, saatan joutua perustelemaan joidenkin esineiden tarpeellisuutta. ;) 

Jättikatkaravunpyrstöt basilika-aiolilla on todella hyvä alkuruoka. Se on helppo ja nopea valmistaa, koska aioli kannattaa tehdä jo etukäteen valmiiksi, jolloin se saa myös aikaa maustua.

Neljälle


16 jättikatkaravunpyrstöä
8 kpl ruis-sipsejä
2 paahtoleipäviipaletta

Aioli:
2 dl majoneesia
1 dl tuoretta basilikaa
1 valkosipulinkynsi
loraus oliiviöljyä
1 tl sitruunamehua
suolaa
pippuria

Tee ensin aioli. Lisää majoneesin joukkoon murskattu valkosipuli, pieneksi revitty (käsin revitty, koska näin maut pääsevät paremmin esiin. Ainakin luulen niin) basilika, sitruunamehu, suola ja pippuri. Oliiviöljyä kannattaa lisätä vain vähän kerrallaan ja lisätä tarvittaessa. Aiolista ei saisi tulla liian juoksevaa.


Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia. Voit myös tehdä aiolin vaikka vuorokautta aiemmin, mutta muista peittää pinta, jotta sen pinnalle ei muodostu ällöttävää kuorta.


Poista paahtoleipäviipaleista kuori ja leikkaa yhdestä viipaleesta neljä neliön muotoista palaa. Ruskista paatoleipäneliöiden pinta kevyesti oliiviöljyssä pannulla. Anna jäähtyä.


Poista jättikatkaravunpyrstöistä kova osa ja paista rapuja 1-2 minuuttia per puoli. Ole tarkkana, ettet paista niitä liian kauan, jotta ne eivät ne sitkistyisi. Ripottele pinnalle kevyesti suolaa.


Laita teelusikallinen aiolia ruissipsien sekä paahtoleipäneliöiden päälle. Lisää myös lämpimät (tai kylmät, miten vaan) jättikatkaravunpyrstöt.


***
We usually cook only on weekends because we like to spend a lot of time cooking - and eating, too.  A three or four course meal with beautiful table setting and napkins is a big part of the meal and makes it even tastier.

King prawn tails with basil aioli are the perfect starters or finger food. It's quick to make because aioli can be made a day in advance.

For four.

16 king prawn tails
8 rye-bread chips
2 slices of toast

Aioli:
2 dl mayonaise
1 dl fresh basil
1 clove of garlic
olive oil
1 tsp lemon juice
salt
pepper

First, prepare the aioli. Add crushed garlic, basil (torn by hands to free more tastes from the basil), lemon juice, salt and pepper. Add olive oil very carefully because aioli should stay quite thick.


Mix all ingredients and let aioli get all good and tasty in the fridge for two hours. Don't forget to cover it, otherwise it'll have a nasty cover on top. You can also prepare aioli a day in advance.


Remove crust from the toast and cut it into four squares. Fry toast squares on frying pan with olive oil until golden brown and crispy. Let them cool before serving.


Remove the hard tail part from prawns. Fry prawns lightly on a pan with olive oil for 1-2 minutes per side. Be careful not to fry them too long. Add a bit of salt.


Add a tea spoon of aioli on rye chip and/or toast, add also one (hot or cold, however you like) prawn per chip/toast square.

2 comments:

  1. Ihanat lautaset olette tähän sieltä astialiikkeestä löytäneetkin ;-) Astiakaupoissa voisi laittaa itsensä vararikkoon, mutta onneksi tai epäonneksi meillä on kovin pieni keittiö.

    Kiva finger food -annos. Tätähän voisikin kokeilla.

    ReplyDelete
  2. Meilläkin on todella pieni keittiö. Onneksi vaatekaappi on iso ja sieltä yksi hylly onkin otettu niiden astioiden säilytykseen, joita käytämme harvemmin. Niin ja löytyyhän niitä kellaristakin.. Eihän niitä voi ostamatta jättää.. =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...