Sunday, November 27, 2011

Hirven fileepihvi, Chevre-perunatimbaali, puolukkakastike | Deer steak, Chevre-potatoe cake, lingonberry dressing


Blogin herran suku on lähtöjään pohjois-Karjalasta ja sieltä on tämä annoskin saanut vaikutteita ainakin tuon hirven fileepihvin ja puolukkakastikkeen osalta. Ideana oli tehdä tuttuja pohjoismaisia makuja vähän uudempiin makuihin sekoitettuna (vaniljapinaatti ja chevre-peruna). 

Itse hirvifileen saimmekin blogin herran sukulaisilta.

Jokaisella on varmasti omat niksinsä pihvien paistoon. Me vannomme Juustoportin kirnuvoin ja valurautaparilan nimeen. Pihvin pinnan ruskistamme pannulla (n. 2min per puoli), sen jälkeen pihvi folioon ja uuniin (100 astetta 20-30min.).  Kuvan pihvi näyttää vähän kuivahkolta, mutta sitä se ei ollut. Herkullisen mehevä ja maukas kokonaisuus kaiken kaikkiaan. Itse pidän tätä aika modernin suomalaisena ruokana. Suurin osa näistä ohjeista muokattu Viini & Ruoka -lehden 11/2010 numerosta.

Samanlaisia runsaita makuja maistelimme taannoin Viikinkiravintola Haraldissa Lahdessa. Pää- ja alkuruoat olivat todella hyviä, maut olivat runsaita ja täyteläisiä, tosin annokset olisivat voineet olla vähän pienempiä. Jälkiruoat olivat pienoinen pettymys, mutta ihan ok kuitenkin. Sain sieltä idean kokeilla joskus tulevaisuudessa maustettua voita (esim. vaniljalla tai chilillä). Palvelu oli hyvää, mutta tarjoilijoiden ns. murre vähän liioiteltua. Ruokia sai odotella aika kauan. Varsinainen ruokasali oli kolkko ja jotenkin huonosti suunniteltu. Plussaa kankaisista lautasliinoista. 

Lahden teatteri on muuten todella hyvä paikka (siitäkin huolimatta, että näyttää Charles de Gaulle'n lentokentältä). Erityisen hyviä näyttelijöitä ja esityksiä! Teatterin vuoksi me siellä käymmekin. Ruokailuun Haraldia parempi vaihtoehto on jo aiemminkin mainitsemani Ravintola Roux.

Nyt kun joku perustaisi vielä merirosvoravintolan olisi tämä tyttö kovin tyytyväinen =) Lauttasaaren venesatamsta löytyy ravintola Pirate, mutta merirosvoja se ei ole nähnytkään. Ruoka on tosin todella hyvää - yllättävän hyvää.

Huomaa, että kaikki nämä annokset ovat aika pieniä.

Chevre-perunatimbaali

Neljälle

400 g puikulaperunaa
100g Chevreä raasteena
20 g voita
2 keltuaista
suolaa

Keitä ja paseeraa perunat. Lisää loput aineet ja tarkista maku. Laita seosta neljään vuokaan (esim. silikonivuokiin tai voideltuihin annosvuokiin), joista saat ne myöhemmin kumottua kätevästi. Paista 160 asteessa noin 10 minuuttia. Kumoa kuumina.


Hernepyree

Neljälle

1 pss pakasteherneitä
(loraus lihalientä)
suolaa
valkopippuria

Keitä herneet pehmeiksi. Soseuta ja mausta. Lisää lihalientä vain jos koostumus tuntuu liian paksulta. Pyreen pitää tosin olla aika paksua, kuitenkin helposti lusikoitavaa.


Vaniljapinaatti

Neljälle

4-5 dl tuoretta pinaattia 
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 tl vanilliinisokeria (tai vaniljatanko)

Kiehauta valkoviini, pinaatti ja vanilliinisokeri nopeasti kattilassa. Poista pinaatti viinin joukosta ja tarjoile välittömästi.


Puolukkakastike

Neljälle

200 g puolukoita
30 g voita
0.5 dl sokeria
1 dl vettä
suolaa pippuria

Soseuta ja siivilöi  puolukat. Sulata voi pannulla, lisää puolukat, vesi ja mausteet. Hauduta 10 minuuttia. Tarkista maku.

Ripottele kevätsipulia annoskokonaisuuden pinnalle.

Jälkkäriksi teimme Tyrnisavariinia, -vanukasta ja -hyytelöä, jotka lisään tänne myöhemmin.

Kaupassa silmiimme osui Glorian ruoka & viini -lehden tuplanumero. Harmittaa muuten suunnattomasti, että pääsemme seuraavan kerran kokkaamaan vasta 2-3 viikon kuluttua. Lehdissä oli todella mielenkiintoisia, herkullisia ja tietysti kauniita ohjeita. Enkelikakusta ajattelin tehdä leivoksia äitini herkullisen joulupöytään.

***
The family of blog's boy is originally from north Karelia and that's also where we got the idea to cook this whole dish. Pure, scandinavian tastes together with something different (vanilla spinach and chevre-potatoe cake). We got this delicious deer fillet from boy's cousin.

I'm sure everyone have their own way to cook a good steak. Our secret is traditionally made butter (you can buy it by the name of Kirnuvoi by Juustoportti) and parrilla pan.

This dish was originally from the magazine Viini&ruoka (11/2010), did quite a lot of variatons, though. 

The same type of rich tastes we experienced at the Viking restaurant Harald in Lahti. The food was good; the starters and the main courses were very good but the desserts were a bit of a disappointment. The portions were too big, service was good and the dining hall was a big cold and dreary. Extra credit for real napkins (cloth, not paper).

We've been visiting Lahti because of the very good theather. We have been very pleased with the plays and the actors although the theatre building itself looks like a smaller version of Charles de Gaulle airport. More classy alternative to the viking restaurant is definitely restaurant Roux I've mentioned before. 

If only someone started a pirate restaurant, too =) There is actually a restaurant called Pirate in Lauttasaari yacht marina (Helsinki) but there's nothing "piraty" about that food. Although it's delicious!

Chevre-potatoe cake

For four

400 g potatoes
100 g grated Chevre cheese
20 g butter
2 egg yolks
salt

Boil and strain potatos. Add rest of ingredients and mix it all together. Add potato mixture to small, buttered molds (or silicone molds. About 1 dl per mold). Bake in 160 degrees for 10 minutes. Remove from molds while hot.

Green-pea purée

For four

1 small bag of frozen green peas
splash of broth
salt
white pepper

Boil peas until soft. Purée and season. Add broth only if the texture feels too thick. The purée is supposed to be quite thick and velvety. 


Vanilla Spinach

4-5 dl fresh spinach
2 dl dry white wine
1 tsp vanilla extract (or one vanilla pod)

Boil spinach, white wine and vanilla quickly in pot. Remove spinach from wine and serve immediately.


Lingonberry dressing

200 g lingonberries
30 g butter
0.5 dl sugar
1 dl water
salt 
pepper

Purée and strain lingonberries. Melt butter on pan, add lingonberries, water, salt and pepper. Simmer for ten minutes.

Decore portions with spring onion.

As a dessert we had sea-buckthorn savarin, pudding and jelly. I'll add the recipes later.

We found the latest issue of Glorian ruoka&viini magazine while doing grocery shopping today. The magazine is full of amazing, delicious and gorgeous recipes! Too bad we don't have any time to cook for weeks.. =( Oh well, at least the angel cake will definitely find it's way to mom's (girl's mom) Christmas table this year.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...