Friday, November 25, 2011

Kastanjat | ChestnutsKastanjakokeilu lähti siitä, kun nappasin Hakaniemen hallin DeliDelistä purkkikastanjoita ja sen jälkeen mietin, mitä niistä teen - tietämättä kastanjoista yhtään mitään. Voin siis sanoa keksineeni herkullisen kastanjakeiton ohjeen ihan itse (tai no, en goolgannut vaan yhdistin aineet omin päin - olipas originaalia ;). Tämän yksinkertaisempaa ja nopeampaa keittoa saa tosin hakea. Teimme kastanjakeittoa alkuruoaksi, mutta meneehän se myös pääruokana. Luulisin, että siihen voisi hyvin sopia myös esim. peruna, maa-artisokka tai riisi. Mitään villimpää en uskalla vielä ehdottaa, koska tuote on meille sen verran uusi tuttavuus.

Tämän lisäksi teimme myös kastanjakakkua, josta en halua tämän enempää puhua. Kakku oli todellakin pahaa. Ensi kerralla kokeilen vaikka suklaa-kastanjakakkua.

Muutamaa viikkoa myöhemmin kokeilimme paahdettuja kastanjoita. Oli aika yllättävää että blogin tytön vanhemmat pitivät niistä todella paljon, kun taas me nuoret ja villit ruokaseikkailijat nyrpistimme vähän neniämme. Olivathan ne ihan ok. Mutta vain ok. Tuskinpa tulee uudelleen tehtyä.

Maultaan kastanja on jotain pähkinän, maa-artisokan ja perunan väliltä.

Kastanjakeitto

Neljä alkuruoka-annosta

1 prk kokonaisia kastanjoita vedessä (Cement Faugier)
1,5-2 dl ruokakermaa
0.5 dl maitoa
suolaa

Valuta vesi kastanjoista ja soseuta.
Laita sose kattilaan ja lisää noin puolet ruokakermasta sekä maito. Kuumenna ja anna kiehahtaa pari minuuttia. Lisää loput kermasta, jos keitto tuntuu liian paksulta. Voit toki lisätä maitoakin. Mausta suolalla. Tarjoiluvaiheessa voit koristella keiton kermatilkalla ja pähkinärouheella.

Paahdettuja kastanjoita olimmekin ajattelleet kokeilla jo pitkään. Kerran sitten blogin tytön vanhempien tullessa vierailulle, teimme alkuruoaksi mm. paahdettuja kastanjoita. Suosio oli vanhempien keskuudessa huima =) Nämä toimivat varmasti niillä, jotka tykkäävät näperrellä syödessään eli esim. fonduen- ja racletten ystävät viihtyvät myös kastanjoiden parissa.

Tämän ohjeen löysin jo kauan aikaa sitten Pastanjauhantaa -blogista. Suurkiitos toimivasta ohjeesta.

Paahdetut kastanjat

4-6 kastanjaa per ruokailija
Merisuolaa

Tee ristiviillot kastanjoiden suippoihin päihin, jotta ne eivät räjähdä uunissa.
Kaada merisuolaa uunipellille ja asettele kastanjat suolapedille suippo puoli ylöspäin tai sivuittain, ellei ne pysy pystyssä.
Paista 225 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes kastanjat alkavat aueta ja ovat tummuneet hieman.

Ole varovainen, etteivät kastanjat pala.

***

We had been planning to try chestnuts for a looong time so finally, this fall, I grabbed a can of canned chestnuts in DeliDeli at Hakaniemi market. It was kind of a surprise dish that evening but I'm glad we finally did it.We cooked chestnut soup and cake. I'm not going to share the cake recipe because it was seriously awful. But the soup was awesome! We server the soup as a starter but it could easily be a main course also. You can add potatoes, rice or jerusalem articoke to the soup to make it more filling.

A couple of weeks after trying the soup we also tried roasted chestnuts. They were ok. Nothing special but ok. The girl's parents were visiting us then and they loved the dish! I think that friends of fonue and raclette might find roasted chestnuts also quite entertaining!

The taste of chestnuts is somewhere in between potatoes, jerusalem artichoke and nuts.

Chestnut soup

1 can of chestnuts
1,5-2 dl cream (ruokakerma)
0.5 dl milk
salt

Drain water from can and purée chestnuts in a blender and add to pot or kettle.
Add 1 dl of cream and milk. Heat until boiling and boil for a couple of minutes. Add rest of the cream if soup is too thick. Season with salt.
You can decorate the soup with a couple of drops of cream and some chopped nuts.

Roasted chestnuts

4 to 6 chestnuts per person
sea salt

Cut an X in each chestnut. Cover baking tray with sea salt and put chestnuts on it.
Roast in the oven in 225 degrees for about 20 minutes until golden brown. When cooked, the shells will burst open.
Be careful not to burn them.

3 comments:

 1. Meillä pitää vielä hieman odotella,että kastanjat kypsyvät.En ole paahdettuihin kastanjoihin mitenkään erikoisesti ihastunut,mutta viime vuonna ostin valmista kastanjasosetta. Laitoin jonkinlaista vanukasta siitä,joka oli ihan ok.

  ReplyDelete
 2. Kastanjat on mulle jotenkin tuntematon juttu. Muutaman kerran olen ihmetellyt jotain säilykettä, mutta jättänyt kaupan hyllylle, koska jäin miettimään, että onko kastanjat pähkinän sukulaisia? Olen siis allerginen pähkinöille...

  Suklaan kanssa voisi muuten sopia mukavasti, ainakin se kuulostaisi hyvältä! :)

  ReplyDelete
 3. Kastanjasäilyke oli muuten parempi kuin kokonaiset kastanjat. Luulisin, että myös kokkailu on säilykkeellä nopeampaa ja helpomaa.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...