Sunday, March 18, 2012

Tomaatti-chorizosalaatti | Tomato-chorizo salad

Tällä kertaa vuorossa taas espanjalaisia herkkuja!

Tämä salaatti vaatii parhaita mahdollisia tomaatteja ja hyvälaatuista sherryviinietikkaa. Löysimme Herkusta ihanan isoja ja punaisia hollantilaisia terttutomaatteja ja käytimme myös Eat&Joyn luomutomaatteja. Lautasen reunalla muutama palanen ihanan pehmeää vuohengoudaa.

Chorizo kannattaa ostaa niin sanotusti valmiina pötkönä. Tuorechorizo ei tähän kovin hyvin käy, koska viipaloituna se leviää vähän liikaa.




Tomaatti-chorizo salaatti

Neljälle

1-1,5 kg tomaatteja
iso nippu persiljaa
n. 2 dl basilikaa
1 shalottisipuli
3 dl viipaloitua chorizomakkaraa
1 valkosipulinkynsi
2-3 rkl sherryviinietikkaa
oliiviöljyä 


Viipaloi tomaatit, silppua persilja, basilika ja sipuli. Sekoita keskenään.

Viipaloi valkosipuli.

Kuumenna runsaasti oliiviöljyä pannulla ja lisää chorizot. Ruskista keskilämmöllä ja lisää loppuvaiheessa viipaloitu valkosipuli ja paista kullankeltaiseksi. Lopuksi lorauta sekaan sherryviinietikkaa ja anna sen poreilla kevyesti n. 5 minuuttia.

Tarjoile salaatti chorizoviipaleiden ja niistä syntyneen kastikkeen kera. Loput kastikkeesta kannattaa säilöä purkkiin. Jamie Oliver suositteli lientä esim. kanan kanssa. 

Chorizon, valkosipulin ja sherryviinietikan paistaminen täyttää koko asunnon aivan taivaallisella, voimakkaalla tuoksulla. Nenää ei tosin kannata tunkea kiinni pannuun, kun olet lisännyt viinietikan, koska sen tuoksu on alussa todella voimakas. Me tietysti teimme näin ja pääsimme vuodattamaan muutaman etikkaisen kyyneleen, koska tuoksu todellakin on voimakas - mutta ah niin ihana.

Salaatti toimii joko alku- tai pääruokana hyvän punaviinin kera.

Enää 19 päivää Espanjaan (...ei sillä, että koskaan laskisin päiviä matkoihimme..)! Odotamme älyttömästi pääsemään maistelemaan erityisesti maaseudulla pienten ravintoloiden herkkuja.

Espanjassa käymme muun muassa Segoviassa, jota odotan ehkä eniten koko matkalla koska sieltä löytyy koko Europpan parhaiten säilynyt muinaisen Rooman aikainen akvedukti. Olen aivan hulluna antiikin aikaan (sekä Roomaan että Kreikkaan), joten tuon mahtavan aikakauden rauniot pitää kokea kaikkialla, mistä niitä löytyy. Katsokaa nyt, kuinka mieletön!! 

Segovia

Akveduktista puheen olleen.. Viime vuonna päädyimme puolivahingossa ja todella yllättäin Turkin Antalyaan. Olimme todella skeptisiä paikan suhteen, koska se ei todellakaan ollut listamme ykkösenä. Olimme matkalla tammikuussa, eli turkistikauden ulkopuolella ja luultavasti tästä syystä matkasta tuli ehkä paras koskaan (ok, blogin tytön mielestä. Blogin herrakin oli kyllä äärimmäisen tyytyväinen matkaan, muttei ehkä kutsuisi sitä parhaaksi). Vuokrasimme auton ja ajelimme Antalyan lähimaastossa, josta vähän sattumalta löysimme myös aivan mahtavan akveduktin keskeltä "ei-mitään" appelsiinipeltojen seasta.

Antalyan lähimaastossa / Near Antalya

Antalya on siis paljon, paljon muutakin kuin turistirysä. 


For this salad use the best possible tomatos. If you only find those orange, hard and nasty tomato-like balls wait until you find something better. Also, try to find some real good sherry vinegar and serve the salad with goat gouda cheese. It gives nice and soft taste to the salad.


Tomato-chorizo salad

For four

1-1,5 kg tomatos
big bunch of parsley
2 dl basil
1 shallot onion
3 dl sliced chorizo sausage
1 garlic glove
2-3 tbsp sherry vinegar
olive oil 

Slice tomatos, chop parsley, basil and onions. Mix.

Slice garlic glove.

Heat olive oil on pan and add chorizo slices. Fry on medium heat and add sliced garlic when the chorizo starts to look brown. Fry until garlic is golden brown. Then add splash of sherry vinegar and let it boil gently for about five minutes.

Serve salad with chorizo and the oil from frying. You can save the rest of the oil and keep it in fridge. It should be awesome with chicken - at least that's what Jamie Oliver said!

Only 19 days 'till Spain (....not that I'm even counting..)! Can't wait to get to try all those local dishes right there on the spot. One of the cities we're gonna visit is Segovia. I'm a very big fan of the ancient times (both, Rome and Greece) and that's also why we're going to Segovia - to see the spectacularly well-preserved aqueduct!

Speaking of aqueducts.. last year we visited Antalya. We ended up there by a big surprise and the whole trip came kind of out of the blue. We were very sceptical about Antalya. But we were happy to notice how wrong we were. Of course our trip happened in January, totally outside of the tourist season.

In Antalya we rented a car and while driving around (quite randomly) we found so many amazing sights! One of them was this beautiful aqueduct right there "in the middle of nowhere" surrounded by orange trees.

Antalya is so much more than just a tourist trap.

4 comments:

  1. Oooo, mina armastan salateid! Vôtan selle salati valmistamise ükskord ette. Suur tänu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tasub proovida. Super salat on! =) Sherry äädikas toob salatile vôrratu maitse!

      Delete
  2. Olen Segoviassa käynyt. Muistan, kun pitkän matkustuspäivän päätteeksi päätimme etsiä vapaata hotellia sieltä. Emme olleet lukeneet kaupungista mitään, ja yhtäkkiä tien mutkan takaa silmien eteen ilmestyi mahtava akvedukti. Se teki vaikutuksen. Hauskaa Espanjan-matkaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Odotan tuota samaa fiilistä, kun akvedukti alkaa näkyä. Iho menee kananlihalle pelkästä ajatuksestakin =D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...