Pizzan tekeminen oli ollut suunnitelmissa jo pitkään, mutta emme olleet vielä saaneet sitä aikaiseksi. Suurimpana syynä tähän varmaan pizzakiven puute.. noh, tuumasta toimeen ja Chez Mariukseen hankkimaan pizzakiveä, jonka blogin herra oli lukenut olevan paras.
Paras pizzakivi oli lukuisien kirjoitusten perusteella tanskalainen Bagesten. Hieman lisää googlausta ja sitten vain kauppaan kiveä hakemaan. Olemme itsekin olleet todella tyytyväisiä tähän tuotteeseen. Pohja oli ihanan rapea ja mukana tullut pizzalapio ihan kätevä. Mitäs sitä turhaan nöyristelemään.. pizza oli varmaan parasta ikinä!
Pizzakivi pitää lämmittää uunissa kunnolla, ennen kuin siihen laitetaan pizza päälle. Näin varmistetaan se, että pizza kypsyy tasaisesti. Laita pizza varovasti kivelle, sillä kiven olisi tarkoitus pysyä puhtaana täytteistä ja nesteistä. Muuten se halkeaa. Sitä ei myöskään saa pestä. Mustuneet läikät kuuluvat asiaan muutaman käyttökerran jälkeen. Lue lisää pizzakivivertailuista täältä:
http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2203
Pizzapohja (joka osoittautui hyväksi parin kokeilun jälkeen)
Kolmelle pyöreälle pizzalle
150 g vehnäjauhoja
200g durumjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
2 1/4 dl 42-asteista vettä
Itsetehty tomaattikastike pizzalle
Kolmelle tai neljälle pizzalle
800 g korkealaatuisia tomaatteja
pieni tölkki tomaattipyreetä
noin 1 dl basilikanlehtiä
2 valkosipulinkynttä pieninä palasina
1-2 rkl balsamico-viinietikkaa
1 rkl sokeria
suolaa
Kalttaa tomaatit eli tee tomaattien pohjaan n. 2 cm ristiviilto ja laita ne kiehuvaan veteen muutamaksi minuutiksi. Poista tomaatit, kun kuori alkaa rypistyä/irrota. Reikäkauha sopii tähän tarkoitukseen mainiosti. Jäähdytä hieman ja irrota kuori. Leikkaa tomaatit puoliksi ja poista kova sisus.
Soseuta tomaatit sosenuijalla. Soseesta on vaikea saada tasaista ja pehmeää, joten siihen jää väkisinkin kovempia paloja. Tämä on ihan ok, koska seos soseutetaan kuitenkin myös sauvasekoittimella. Valuta ylimääräinen neste (n. 10-15 min, sekoittele välillä). Ota sose tomaatinpaloineen talteen samoin kuin valunut mehu erillisiin astioihin. Mehun voit laittaa jääkaappiin, sitä ei välttämättä tarvita ollenkaan.
Soseuta tomaattisoseseos tomaatinpaloineen tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella tai vastaavalla. Sosetta tulee aika vähän, n. 1,5 dl.
Kuumenna pannulla hieman oliiviöljyä ja kuullota valkosipulinpalaset. Lisää tomaattisose. Kuumenna keskilämmöllä hetki ja lisää tämän jälkeen tomaattipyree, sekoita ja anna muhia n. 20 min, kunnes seos alkaa olla puuromaista (ei liian vetelää). Lisää hienonnettu basilika, sokeri, suola ja balsamico. Tarkista maku. Anna muhia vielä 5-10 minuuttia. Kun kastike on valmis, laita se kulhossa sivuun odottamaan.
Roomalainen pizza (koska söimme tätä Roomassa, pizzeria Pizza Romassa. Tässä vähän paranneltu versio)
Tässä pizzassa on aika vähän juustoa. Ja hyvä niin, koska muut maut pääsevät todella kivasti esiin. Vuohengouda tuo mukavaa pehmeyttä makuun.
Pohja yllä olevan ohjeen mukaan.
1 dl hyvälaatuista parmesania
0,5 dl vuohengoudaa
4 - 5 siivua parmankinkkua
2 buffalomozzarella viipaloituna
valkosipulia
500 g rucolaa
balsamicoviinietikkaa tai -kastiketta
Levitä pohjalle tomaattikastiketta tasaisesti. Tämän jälkeen ripottele päälle ohuelti parmesania ja vuohengoudaa. Asettele seuraavaksi parmankinkkusiivut sellaisinaan. Ripottele päälle halutessasi myös valkosipulia.
Paista 225 asteessa noin seitsemän minuuttia, jonka jälkeen lisää yhden buffalomozzarellan siivut (säästä toinen pallo myöhempään). Paista vielä n. 5-7 min, kunnes pohja on rapea ja juusto hieman sulanut. Buffalomozzarellaa ei kannata paistaa liikaa, koska sen raikkaus ja maku häviää muuten.
Nosta pizza uunista ja anna sen levätä pari minuuuttia.
Juuri ennen tarjoilua laita päälle reilu kasa rucolaa sekä siivutettua buffalomozzarellaa. Lorauta päälle myös balsamicoviinietikkaa tai - kastiketta.
Pizza Roma sijaitsee ihanassa Trasteveren kaupunginosassa Roomassa, osoitteessa Piazza San Cosimato 48. Google maps. Miljöö, palvelu ja ennen kaikkea ruoka olivat kaikki mahtavia! Söimme täällä pariin otteeseen mm. rucolapizzaa, pasta all'amatricianaa sekä hummeripastaa. Taisimme jotain alkuruokiakin kyllä maistella, mutta en enää muista mitä.
Italia-hulluuteni alkaa saamaan aika valtavat mittasuhteet. Tähän suureen faniuteen minut on opettanut, kukas muukaan kuin blogin herra. Italiassa yhdistyy kaikki, mitä voin vain kaivata. Italian ruokakulttuuri ja Italiasta tulevat tuotteet (oliivi- ja muut öljyt, viinit, vihannekset, myös tietysti vaatteet yms.), se ihana kieli, ikivanha kulttuuri, mieletön historia, ilmasto, ihanat ihmiset... siellä on jopa tulivuoria! Siellä on siis kaikkea, mihin olen aivan hulluna - ja kaikki yhdessä ainoassa maassa tässä ihan lähellä.
Tämä kappale saa minut johonkin epämääräiseen hurmioon. Italian kieli kuulostaa niin ihanalta ja pidän erityisesti Tizianon selkeästä artikuloinnista.
Mix flour, yeast and salt in one bowl and water with oil in another. Add water with oil to the flour and yeast (the water must be 42 degrees celsius) ja mix it all together. Then take the dough and work the rest of the flour in with your clean, flour-dusted hands. Knead until you have a smooth, springy dough.
Place the ball of dough in a large bowl. Cover the bowl with a cloth and place in a warm room for about an hour until the dough has doubled in size.
Then take the dought, work it for a while and divide it in three. Roll out pizza bases in nice, thin rounds.
Scald, peel and mash tomatoes roughly, don't forget to remove the hard center. Drain the juice from the rough mash. Puree the mash until it's soft and even. There's only going to be about one cup of tomato puree.
Heat some olive oil on pan and add finely chopped garlic. Add tomato mash. Fry on medium heat for a while and add also tomato puree, simmer for about 20 minutes on low heat until it starts to thicken. Then add chopped basil, sugar, salt and balsamic vinegar. Check the taste at this point. Simmer lightly for another 5-10 minutes. Remove from heat and put away to rest and cool down.
Paras pizzakivi oli lukuisien kirjoitusten perusteella tanskalainen Bagesten. Hieman lisää googlausta ja sitten vain kauppaan kiveä hakemaan. Olemme itsekin olleet todella tyytyväisiä tähän tuotteeseen. Pohja oli ihanan rapea ja mukana tullut pizzalapio ihan kätevä. Mitäs sitä turhaan nöyristelemään.. pizza oli varmaan parasta ikinä!
Pizzakivi pitää lämmittää uunissa kunnolla, ennen kuin siihen laitetaan pizza päälle. Näin varmistetaan se, että pizza kypsyy tasaisesti. Laita pizza varovasti kivelle, sillä kiven olisi tarkoitus pysyä puhtaana täytteistä ja nesteistä. Muuten se halkeaa. Sitä ei myöskään saa pestä. Mustuneet läikät kuuluvat asiaan muutaman käyttökerran jälkeen. Lue lisää pizzakivivertailuista täältä:
http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2203
Pizzapohja (joka osoittautui hyväksi parin kokeilun jälkeen)
Kolmelle pyöreälle pizzalle
150 g vehnäjauhoja
200g durumjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
2 1/4 dl 42-asteista vettä
Sekoitetaan jauhot, hiiva ja suola yhdessä kulhossa ja vesi sekä öljy toisessa. Kaadetaan vesi (ja öljy) jauhojen sekaan ja sekoitetaan. (Huom. kuivahiiva vaatii 42 asteista vettä.) Vaivaa taikinaa käsin n. kymmenen minuuttia. Laita korkeareunaiseen astiaan nousemaan n. tunniksi huoneenlämpöön. Peitä astia leivinliinalla.
Vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan (sen jälkeen, kun taikina on noussut). Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli pyöreitä, ohuita pizzapohjia.
Blogin herra halusi mainittavan, että pohjan halkaisija on siis n. 25-30cm.
Alkuperäinen ohje löytyi Pastanjauhanaa blogista, mutta itse korvasimme 200g vehnäjauhoja durumjauhoilla, sillä olemme todenneet durumjauhojen sopivan pizzapohjiin erityisen hyvin.
Itsetehty tomaattikastike pizzalle
Kolmelle tai neljälle pizzalle
800 g korkealaatuisia tomaatteja
pieni tölkki tomaattipyreetä
noin 1 dl basilikanlehtiä
2 valkosipulinkynttä pieninä palasina
1-2 rkl balsamico-viinietikkaa
1 rkl sokeria
suolaa
Kalttaa tomaatit eli tee tomaattien pohjaan n. 2 cm ristiviilto ja laita ne kiehuvaan veteen muutamaksi minuutiksi. Poista tomaatit, kun kuori alkaa rypistyä/irrota. Reikäkauha sopii tähän tarkoitukseen mainiosti. Jäähdytä hieman ja irrota kuori. Leikkaa tomaatit puoliksi ja poista kova sisus.
Soseuta tomaatit sosenuijalla. Soseesta on vaikea saada tasaista ja pehmeää, joten siihen jää väkisinkin kovempia paloja. Tämä on ihan ok, koska seos soseutetaan kuitenkin myös sauvasekoittimella. Valuta ylimääräinen neste (n. 10-15 min, sekoittele välillä). Ota sose tomaatinpaloineen talteen samoin kuin valunut mehu erillisiin astioihin. Mehun voit laittaa jääkaappiin, sitä ei välttämättä tarvita ollenkaan.
Soseuta tomaattisoseseos tomaatinpaloineen tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella tai vastaavalla. Sosetta tulee aika vähän, n. 1,5 dl.
Kuumenna pannulla hieman oliiviöljyä ja kuullota valkosipulinpalaset. Lisää tomaattisose. Kuumenna keskilämmöllä hetki ja lisää tämän jälkeen tomaattipyree, sekoita ja anna muhia n. 20 min, kunnes seos alkaa olla puuromaista (ei liian vetelää). Lisää hienonnettu basilika, sokeri, suola ja balsamico. Tarkista maku. Anna muhia vielä 5-10 minuuttia. Kun kastike on valmis, laita se kulhossa sivuun odottamaan.
Roomalainen pizza (koska söimme tätä Roomassa, pizzeria Pizza Romassa. Tässä vähän paranneltu versio)
Tässä pizzassa on aika vähän juustoa. Ja hyvä niin, koska muut maut pääsevät todella kivasti esiin. Vuohengouda tuo mukavaa pehmeyttä makuun.
Pohja yllä olevan ohjeen mukaan.
1 dl hyvälaatuista parmesania
0,5 dl vuohengoudaa
4 - 5 siivua parmankinkkua
2 buffalomozzarella viipaloituna
valkosipulia
500 g rucolaa
balsamicoviinietikkaa tai -kastiketta
Levitä pohjalle tomaattikastiketta tasaisesti. Tämän jälkeen ripottele päälle ohuelti parmesania ja vuohengoudaa. Asettele seuraavaksi parmankinkkusiivut sellaisinaan. Ripottele päälle halutessasi myös valkosipulia.
Paista 225 asteessa noin seitsemän minuuttia, jonka jälkeen lisää yhden buffalomozzarellan siivut (säästä toinen pallo myöhempään). Paista vielä n. 5-7 min, kunnes pohja on rapea ja juusto hieman sulanut. Buffalomozzarellaa ei kannata paistaa liikaa, koska sen raikkaus ja maku häviää muuten.
Nosta pizza uunista ja anna sen levätä pari minuuuttia.
Juuri ennen tarjoilua laita päälle reilu kasa rucolaa sekä siivutettua buffalomozzarellaa. Lorauta päälle myös balsamicoviinietikkaa tai - kastiketta.
Pizza Roma sijaitsee ihanassa Trasteveren kaupunginosassa Roomassa, osoitteessa Piazza San Cosimato 48. Google maps. Miljöö, palvelu ja ennen kaikkea ruoka olivat kaikki mahtavia! Söimme täällä pariin otteeseen mm. rucolapizzaa, pasta all'amatricianaa sekä hummeripastaa. Taisimme jotain alkuruokiakin kyllä maistella, mutta en enää muista mitä.
Museotavaraa Victor Emanuel monumentin museossa / Pieces at Victor Emanuel monuments museum.
Italia-hulluuteni alkaa saamaan aika valtavat mittasuhteet. Tähän suureen faniuteen minut on opettanut, kukas muukaan kuin blogin herra. Italiassa yhdistyy kaikki, mitä voin vain kaivata. Italian ruokakulttuuri ja Italiasta tulevat tuotteet (oliivi- ja muut öljyt, viinit, vihannekset, myös tietysti vaatteet yms.), se ihana kieli, ikivanha kulttuuri, mieletön historia, ilmasto, ihanat ihmiset... siellä on jopa tulivuoria! Siellä on siis kaikkea, mihin olen aivan hulluna - ja kaikki yhdessä ainoassa maassa tässä ihan lähellä.
Tämä kappale saa minut johonkin epämääräiseen hurmioon. Italian kieli kuulostaa niin ihanalta ja pidän erityisesti Tizianon selkeästä artikuloinnista.
Finally we got ourselves together and baked a pizza basically from scratch. We even made the tomato sauce ourselves. So here's a few tips and recipes, not to forget a wonderful pizza restaurant we found in Rome. It was definitely the best pizza ever ..until now, that is ;)
First you need a good pizza stone which turned out to be Danish Bagesten stone we got from Chez Marius on Fredrikinkatu. We did quite a lot of googling after picking this and we have been very happy with it. The crust and the bottom were so nice and crispy! You try it once and will never stop using it.
Pizza base
Three round pizzas
150 g wheat flour
200 g durum flour
1 bag of dried yeast
1 tsp salt
2 tbsp olive oil
2 1/4 dl 42-degree water
200 g durum flour
1 bag of dried yeast
1 tsp salt
2 tbsp olive oil
2 1/4 dl 42-degree water
Mix flour, yeast and salt in one bowl and water with oil in another. Add water with oil to the flour and yeast (the water must be 42 degrees celsius) ja mix it all together. Then take the dough and work the rest of the flour in with your clean, flour-dusted hands. Knead until you have a smooth, springy dough.
Place the ball of dough in a large bowl. Cover the bowl with a cloth and place in a warm room for about an hour until the dough has doubled in size.
Then take the dought, work it for a while and divide it in three. Roll out pizza bases in nice, thin rounds.
Tomato sauce for pizza
For three or four pizza's
800 g best tomatoes
Small can of tomato puree (50g)
1 dl basil leaves
2 garlic gloves
1-2 tbsp balsamic vinegar
1 tbsp sugar
salt
Scald, peel and mash tomatoes roughly, don't forget to remove the hard center. Drain the juice from the rough mash. Puree the mash until it's soft and even. There's only going to be about one cup of tomato puree.
Heat some olive oil on pan and add finely chopped garlic. Add tomato mash. Fry on medium heat for a while and add also tomato puree, simmer for about 20 minutes on low heat until it starts to thicken. Then add chopped basil, sugar, salt and balsamic vinegar. Check the taste at this point. Simmer lightly for another 5-10 minutes. Remove from heat and put away to rest and cool down.
Roman pizza (because we ate it in Rome, at Pizza Roma. This is slightly better version even though the original was extraordinary, too!)
We went low on cheese because the taste of other ingredients has to come out strong.
Make the base as described above.
1 dl very good parmesan cheese
0,5 dl goat gouda cheese
4 - 5 slices of parma ham
2 whole buffalomozzarellas (sliced)
garlic
500 g rucola
Balsamic vinegar or balsamic vinegar dressing
Cover the base with tomato sauce and add parmesan and gouda cheese. Add parma ham and if you like, also garlic.
Bake in 225 degrees for about 7 minutes, then add buffalo mozzarella slices from one ball. Bake for another 5-7 minutes until the crust look crispy and mozzarella has melted a little. Don't let the buffalo mozzarella melt too much.
Remove pizza from oven and let it rest for a couple of minutes.
Add rucola and sliced mozzarella with balsamic vinegar just before serving.
Pizza Roma is located in wonderful Trastevere in Rome at Piazza San Cosimato 48. The pizzas and pastas there are absolutely to die for!
Minulla on ollut pizzakivi jo vuosia,mutten ole kuin pari kertaa käyttänyt.Oikeastaan se on Hukka Leivinkivi,mutta pizzallekin mainio.
ReplyDeleteOlenkin lukenut, että pizzakivi voisi olla kätevä myös esim. leivonnassa. Mihinköhän muuhun sitä voisi vielä käyttää? =)
DeleteItsetehty pizza on taivaallista! Mielestäni mun ohjeella tulee paras pohja (http://meanwhileinlongfield.wordpress.com/2011/07/31/grillipizza2/). :) Tosin durumjauhojen hyvyydestä olen kuullut paljon puhetta. Ollaan kerran tehty ystävien luona pizzaa tuolla pizzakivellä ja kotona ihan grillissä kesällä. Taidan kyllä kesällä kokeilla tuota teidän pizzapohjaohjetta. KESÄ tule jo!
ReplyDeleteJossain suositeltiin laittaa vähän sokeria pizzataikinaan. Sitäkin pitää kokeilla seuraavalla kerralla. Kesä voisi todellakin jo tulla! Ikävä kaikkia piknikkejä! =)
DeleteEn koskaan tehnyt pizzaa itse, olen huono italialainen :P
ReplyDeleteMutta kyllä voin syödä hahaha
Oletpas kyllä hassu italialainen. Etkä ollut koskaan käynyt Napolissa!? Hehe.. ok, en minäkään ole käynyt Saarenmaalla, vaikka eestiläinen olenkin. =)
Delete