Monday, December 12, 2011

Haukea ja silakkapihvejä | Pikeperch and herring

Kävimme lokakuun alussa kalassa, siis virvelöimässä, Pyhämaalla. Aiemmin syksyllä blogin herra tuli toiseksi yhteistyökumppaninsa järjestämässä kalastuskilpailussa, sai palkinnoksi kelan ja siitä se sitten lähti.. :) Nyt kalastuspakilla alkaakin jo olla kokoa ja sisältöä - ja hyvä niin, koska kalastus on oikeasti hauskaa (myös blogin tytön mielestä), ja itse pyydetty kala todella herkullista!

Saalis olikin aika mainio! Kolme kalastajaa ja yhteensä seitsemän haukea, seitsemän ahventa ja vajaa ämpärillinen silakoita! Saimme myös mökki-isännältä opastusta kalastukseen, kalan perkaamiseen ja söimme äärimmäisen hyvää hirven filettä. Erittäin onnistunut reissu kaiken kaikkiaan.

Vietämme aika paljon aikaa luonnossa, etenkin keväisin ja kesäisin. Blogin pojan lempimaisemat sijoittuvat itä-Suomen metsiin, kun taas blogin tyttö voisi vaikkapa muuttaa saaristoon (etenkin Kökar -nimiselle saarelle). Myös luonnossa tehty ruoka on ehkä parasta koskaan (riippumatta siitä onko se tehty Trangialla vai nuotiolla  =).

Näitä fisuja ei kuitenkaan tehty nuotiolla, vaan halusin hieman hienostella mm. tryffeliöljyllä ja konjakkijäätelöllä.


Salvialla maustetut silakkapihvit ja konjakkijäätelö
Herrings steaks with sage and cognac ice-cream

Kahdelle

n. 2 dl vehnäjauhoja
8 silakkapihviä
tuoretta tilliä
tuoretta salviaa
kirnuvoita
suolaa
pippuria

4 dl vaniljajäätelöä
konjakkia
suolaa
pippuria

Valurautapannulla paistettuja paistinperunoita, vihreitä papuja, ruusukaalia

Valmista aluksi konjakkijäätelö (mielellään pari tuntia ennen tarjoilua). Anna vaniljajäätelön hieman pehmetä huoneenlämmössä erillisessä astiassa. Lisää joukkoon konjakki, suola ja pippuri. Sekoita seos tasaiseksi. Maista ja mausta lisää, jos tarpeen. Pakasta jäätelö uudelleen.

Kuori ja pilko perunat (voit tietysti myös esikeittää perunoita halutessasi, mutta itse en niitä tässä keittänyt, vaan laitoin ne paistumaan miedolle lämmölle runsaaseen voihin) ja paista aluksi miedolla lämmöllä kannen alla n. 10-20 minuuttia. Loppuvaiheessa voit lisätä lämpötilaa, jotta perunat ruskistuvat. Muista maustaa perunat suolalla!

Pilko tilli ja salvia pieneksi silpuksi samalla, kun perunat paistuvat.

Pyörittele silakkapihvit suolalla ja pippurilla maustetussa vehnäjauhoseoksessa ja paista kypsäksi pannulla runsaassa kirnuvoissa. Voit vielä paistovaiheessa ripotella silakoiden pinnalle hieman suolaa.

Silakkapihvien paiston lomassa keitä samalla ruusukaali ja pavut.

Ripottele valmiiden kalojen päälle runsaasti yrttejä ja asettele pihvit päällekkäin. Tarjoiluvaiheessa asettele lautaselle myös konjakkijäätelö.
Huomasin kehittyväni kokkina, kun aloin keksiä ehkä hieman epätavallisiakin yhdistelmiä, hyvänä esimerkkinä nämä silakkapihvit ja konjakkijäätelö. Jotenkin vaan tiesin, että konjakki varmasti sopii tähän.  Jäätelö oli ihan hauska idea tässä, mutta jatkossa voisin tehdä vaikkapa konjakkivaahdon tai vastaavan.
Jäätelöä osana suolaista annosta söimme syksyllä viettäessämme viikonlopun Turussa, jossa kokeilimme ravintola Smöriä. Smör oli yllättävä, mutta siltikin pienoinen pettymys. Lautasella oli mitä erikoisempia yhdistelmiä; anisvaahtoa, tillijäätelöä, kampasimpukkaa yms. - ja tämä siis oli vasta alkuruoka! Palaan näihin Turun kokemuksiin myöhemmin, koska Turun kahvilat ja ravintolat ehdottomasti ansaitsevat oman postauksen. 



Parmankinkkuun ja salviaan käärittyä lohta, tryffelivaahtoa ja pastaa
Pikeperch with parma ham and sage, truffle mousse and pasta

Tämä ohje vaatii kaksi kokkia tai hyvää moniajoa, koska paistaminen, pastarulla ja tryffelivaahto tehdään lähes samanaikaisesti.

Kahdelle

2 keskikokoista haukifileetä ruokailijaa kohden
8 siivua parmankinkkua
tuoretta salviaa
suolaa
kirnuvoita paistamiseen

1 haukifilee suikaloituna
6 kirsikkatomaattia
kourallinen tuorerneitä
2 pastalevyä

1 munanvalkuainen
1-2 tippaa tryffeliöljyä

Vihreitä papuja, ruusukaalia, porkkanaa

Mausta haukifileet kevyesti suolalla, laita molemmille puolille salvianlehtiä ja kääri parmankinkkuun. Laita paistumaan pannulle keskilämmölle (muista laadukas voi!).

Laita lisukkeet (pavut, ruusukaalit ja porkkanat) kiehumaan.

Tee tryffelivaahto max. 10 min ennen tarjoilua eli erottele valkuainen keltuaisesta, vatkaa marenkimaiseksi, kuohkeaksi vaahdoksi puhtaassa ja kuivassa astiassa (varo ettei vaahdosta tule liian kovaa) ja lisää 1-2 tippaa tryffeliöljyä.

Keitä pastalevyt runsaassa vedessä. Al dente on oikea kypsyysaste myös pastalevylle. Liian pehmeä pasta ei pysy koossa ollenkaan.

Laita haukifileet sivuun ja valmista pastan täyte eli paista haukisuikaleet, tomaatit ja herneet keskenään pannulla kypsäksi.

Anna pastalevyjen jäähtyä ihan pieni hetki, jotta pystyt rullaamaan ne kartion muotoon. Täytä haukisuikaleilla, tomaatilla ja herneillä juuri ennen tarjoilua.

Tarjoiluvaiheessa lisää pari salvianlehteä ja nosta ruokalusikallinen tryffelivaahtoa pastarullan viereen.

Huh, stressaannuin jo pelkästä ohjeen kirjoittamisesta. Tässä pitää oikeasti olla monta kättä ;) Tämä oli kuitenkin niin hyvää, että kannattaa kokeilla. Kriittisin näistä on tuo pastarulla, koska pastalevy jäähtyy todella nopeasti. Senhän voi korvata jollain muulla.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...