Sunday, December 11, 2011

Vaikutteita Atlantin takaa | Tastes from across the Atlantic

Possun ribsit ovat suurta herkkuamme. Niiden ympärille halusin rakentaa pohjois-amerikkalaistyylisen menun, ehkäpä inspiroituna myös kiitospäivästä. Tuo kiitospäivän traditio, jossa kerrotaan, mistä kaikesta ollaan tänä vuonna kiitollisia, on aina vaikuttanut todella kivalta. Olisi hienoa pitää joskus uudenvuoden illallinen, jossa jokainen pääsisi kertomaan, mistä kuluneen vuoden tapahtumasta tms. on kiitollinen. Sepäs olisikin hieno perinne.

Alkuruoaksi teimme maissivuoan laventelileipien kera (laventelileivät ovat enemmänkin ranskalainen juttu, mutta halusin välttämättä päästä kokeilemaan niitä juuri tuona iltana). 
Pääruokana possun ribsejä omena-vihersalaatin kera.
Jälkiruoaksi oli uunissa paistettua juustokakkua, mutta sitä en tule tässä esittelemään, koska se maistui vähän tylsälle. Juustokakun kanssa joimme raikasta jääteetä, jonka ohjeen tosin lisään joskus toiste.

Maissivuoka oli muuten niin hyvää, että ajattelin viedä sen äitini joulupöytään porkkana- ja lanttulaatikon viereen. Ehkäpä siitä tulee uusi joulun vakioruokamme.


Maissivuoka

Kahdelle (suurempi, joulupöytään sopivampi versio löytyy Maku -lehden sivuilta osoitteesta http://www.maku.fi/resepti/maissivuoka-sweet-corn-casserole.)


200 g pakastemaissia
0.8 dl ruokakermaa
2-3 rkl kermaviiliä
1 rkl korppujauhoja
30 g sulatettua voita (kirnuvoita)
1 muna
ripaus suolaa
ripaus paprikajauhetta
ripaus sokeria

Laita jäiset maissit kahteen uuninkestävään annosvuokaan. Yhdistä kerma, kermaviili, korppujauhot ja voisula.

Vatkaa munat joukkoon. Lisää mausteet. Tarkista maku ja kaada seos vuokaan.

Kypsennä uunissa 175 asteessa tunnin ajan.



Laventelileivät teimme rouheisista ciabatta-sämpylöistä, Kirnuvoista ja laventelista. Laventelia voi ostaa esim. luontaistuotekaupoista, omani hankin Kampin Ruohonjuuresta. Laventeli sekoitetaan siis merisuolaan, ja seosta ripotellaan leivälle kevyesti voin päälle. Itse en kyllä enää lähtisi yhdistämään maissivuokaa ja laventelileipiä, mutta erikseen molemmat olivat erittäin hyviä.




Possun ribsien ohjeita löytyi todella paljon, joista valitsimme Soppakauha-blogin version - hieman muokattuna, tosin.

Possun ribsit / Baby back ribs

Kahdelle

kaksi isohkoa possun kylkiriviä
suolaa
mustapippuria
4 laakerinlehteä
puoli pulloa Hunt's Hickory & Brown Sugar -marinadia

Kiehauta suolalla, pippurilla ja laakerinlehdillä maustettu keitinliemi ja lisää puolitetut kylkirivit veteen. Keitä n. puolitoista tuntia. Välillä kannattaa kerätä pinnalle muodostunut vaahto pois reikäkauhalla. Varo ettet keitä ribsejä liikaa, jolloin liha saattaa hajota.

Keittämisen jälkeen anna ribsien jäähtyä.

Hiero marinadi ribsien pintaan ja laita jääkaappiin maustumaan n. 12 tunniksi.

Ribsit ovat keittämisen jälkeen oikeastaan valmiita, joten seuraavana päivänä riittää vain kuumennus/ruskistus uunin grillivastusten alla (esim. 10 min). 


Olen aivan hulluna possun ja omenan yhdistämiseen, joten tälläkin kertaa tein possun kaveriksi omenaisen lisukkeen.


Omena-pekoni vihersalaatti

Kahdelle

1 vihreä omena
kourallinen miniluumutomaatteja
kourallinen ruusukaalia
jäävuorisalaattia
4 siivua pekonia

Paista aluksi suikaloidut pekonit ja anna jäähtyä. Keitä ruusukaalit (3-4 min), anna jäähtyä ja puolita.

Puolita myös tomaatit ja suikaloi omena. Omenasuikaleiden pintaan kannattaa ruiskuttaa sitruunamehua, jolloin omena ei tummu. Revi jäärvuorisalaatti. 

Yhdistä kaikki ainekset keskenään.

Aluksi salaatissa oli mangoakin, mutta se ei oikein maistunut, joten poistin sen ohjeesta.

Meillä on pitkästä aikaa edessämme kotiviikonloppu emmekä aio edes kokkailla mitään suurempaa. Ehkäpä pyöräytämme herkullisen tomaattikeiton. Tai vaikkapa kurpitsakeiton vaahterasiirapilla maustetun ranskankerman kanssa.... Tämä hyytävä talvimyrsky vaatii herkullisen keiton lämmittämään kylmettyineitä nenänpäitämme. =)

***

We love pork ribs! I wanted to create a North-American style menu which was influenced also by Thanksgiving day. I really like that Thanksgiving Day tradition when everyone gather together to eat and tell the things they are thankful for during that year. It's a very nice tradition and I'd really like to have a New Year's dinner with the same tradition. It'd be very, very nice.

As a starter we had sweet corn casserole and lavender bread (lavender bread is really a more french thing but I wanted to finally try it this time).
As a main course we cooked Baby back ribs with apple&bacon salad.
For dessert we had cheese cake but it was a bit of disappointment so I'm not going to share it here. With cheese cake we drank iced tea. I'm going to write the recipe for iced tea some time later, in a drinks special.

Sweet corn casserole was so good that I'm going to take it to my mom's Christmas table this year. We decided that my job will be to take care of the desserts and bring something a bit different to the traditional finnish & estonian Christmas table.


Sweet corn Casserole

For two (you can find the original recipe for a much bigger portion from Maku.fi by following this link in finnish, but you can see the amounts of products: http://www.maku.fi/resepti/maissivuoka-sweet-corn-casserole)


200 g frozen corn
0.8 dl cream
2-3 tbsp sour cream or creme fraiche
1 tbsp breakdrumbs
30 g melted butter
1 egg
salt
paprika spice
sugar

Add frozen corn in two small oven molds. Mix cream and sour cream, breadcrumbs and butter. Mix in whisked egg, add spices, taste the mixture and pour it evenly into molds. Bake in 175 degrees for about an hour.

You can make lavender bread by using your favorite bread rolls, some high quality butter, sea salt and lavender. I bough lavender from Ruohonjuuri shop in Kamppi. Basically you just mix sea salt with lavender and let it rest for about an hour or two (the longer the better, it can even be days). Then just put a nice chunk of butter on your rolls and sprinkly over some salt and lavender. 


Baby back ribs

For two

2 racks of baby back ribs
salt 
black pepper

4 bay leafs
half a bottle of Hunt's Hickory & Brown Sugar marinade

Boil water with salt, pepper and bay leafs, add ribs. You should cut the rib racks a half if they're too big. Boil for about an hour and a half. Don't boil for too long, the meat can start breaking off the ribs if boiled too long. Remove the meat scum when it appears.

After boiling, let ribs cool off for a while before rubbing in the marinade. Let marinated ribs rest in fridge for about 12 hours.

Before serving grill ribs in over or barbeque for about 10 minutes. The ribs are already cooked so the main idea of this stage is to warm them up and give them a bit of color.


I  always seem to serve pork with apple. This apple&bacon salad is perfect with ribs!


Apple & bacon salad

for two

1 green apple 
handful of small plum tomatos
handful of brussels sprouts
iceberg lettuce
4 slices of bacon

First fry the chopped bacon and let it cool. Boil brussels sprouts (for 3-4 minutes), let cool and cut a half. 

Halve tomatoes and cut apple into pieces. You can sprinkle some lemon juice on apples to prevent them from becoming brownish. Add ripped iceberg lettuce. Mix all ingredients and serve with baby back ribs.

This is the first weekend at home after a looong time. This time we don't have any particular plans and we're not even going to cook anything special. Because there's a storm outside, I think we should cook some warm soup - maybe tomato or pumpkin soup with maple syrup and sour cream. Yum. =)



2 comments:

  1. Jos joku lausuu sanan RIBS, alkaa kuola valua minulla välittömästi. :) Me teimme kesällä ribsejä grillissä, ja niistä tuli mielettömän hyviä. Tässä linkki postaukseen: http://meanwhileinlongfield.wordpress.com/2011/07/12/bbq-ribs-and-brownies/

    ReplyDelete
  2. Aika amerikkalaista teilläkin; ribsit ja browniet =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...