Friday, November 30, 2012

Tatrapuder x3

Tatrapuder on eestiä ja tarkoittaa tattaripuuroa. Se ei varsinaisesti ole eestiläinen aines vaan tulee enemmänkin idästä, mutta itse liitän sen vahvasti Eestiin. Tässä kolme mainiota tapaa syödä tattaria.

Näiden ohjeiden Baltix-merkkinen tattari on ostettu Eestin Herkusta ja sitä on näissä ohjeissakin käytetty.


Tattaria voi syödä sekä makeana että suolaisena ruokana. Se on hyvää, taas kerran, smetanan ja majoneesin kera, lisukkeena lihalle tai kanalle tai sitten pitkään haudutetun, murean lihan kera. Monet syövät tattaria myös haudutetun hapankaalin kanssa.

Kuten sushiriisin kanssa, en myöskään liota ja huuhtele tattaria tuntikaupalla, vaikka jotkut näin toki tekee.


Tattaripuuro maidolla

Kahdelle

n. 2 dl tattaria
2 dl kylmää vettä
2 dl maitoa


Huuhtele tattari kattilassa ja valuta vesi pois.
Laita kattilaan n. 2 dl vettä ja anna kiehua hiljalleen n. 5 minuuttia kannen alla.
Lisää maito, sekoita varovasti ja odota, kunnes kaikki maito melkein hävinnyt. Älä anna tattarin kiehua liikaa, jottei siitä tule mössöä.

Tarjoa syvästä lautasesta runsaan maidon ja sokerin kera.

Tattaripuuroa ja pekonia


Tattari pekonilla ja smetanalla

Kahdelle

n. 2 dl tattaria
n. 3 dl vettä
4 siivua pekonia
2-4 rkl smetanaa (Deliciest tai eestiläistä Eestin Herkusta)

Keitä ensin tattari:
Huuhtele tattari kattilassa ja valuta vesi pois.
Laita vesi kattilaan ja anna kiehua kannen alla viitisen minuuttia. Jos vettä jää kattilaan liikaa niin poista kansi ja anna veden haihtua kiehumisen aikana. Anna tattarin vetäytyä kannen alla muutaman minuutin. Sitten lämmitä tilkka öljyä pannulla ja paista tattaria muutaman minuutin.

Suikaloi ja paista pekonit kypsäksi.

Tarjoile tattari syvästä lautasesta pekonin ja smetanan kera.


Tattaria ja haudutettua nautaa

Neljälle

500 g naudan kulmapaistia
500 g tattaria
n. 4-6 dl vettä/lihalientä (tai näiden sekoitus)
suolaa
mustapippuria
3 laakerinlehteä

Leikkaa kulmapaisti puoliksi niin, että palat mahtuvat hyvin kattilaan. Voit leikata sen myös pienemmiksi osiksi. Laita kattilaan vettä niin että liha juuri ja juuri peittyy. Anna kiehahtaa, valuta ja huuhtele.

Täytä kattila uudelleen vedellä (n. 1l) ja anna kiehahtaa kevyesti, jonka jälkeen pienennä lämpöä ja anna hautua miedolla lämmöllä 2,5-3 tuntia. 

Kun liha on täysin pehmennyt ja erittäin mureaa, poista se kattilasta, pilko pienemmiksi paloiksi ja anna jäähtyä. 

Keitä tattari lihaliemessä tai liha-vesiliemessä: Laita isoon kattilaan 500g tattia ja kaada päälle liemi. Anna kiehtahtaa ja pienennä lämpöä, kunnes se poreilee kevyesti. Anna veden haihtua, kuten keittäessä riisiä.

Lopuksi yhdistä tattari lihaan ja tarjoile smetanan sekä salaatin kanssa. 


Huippuhyvää myös parina seuraavana päivänä! Tattari kannattaa lämmittää pannulla pienessä öljytilkassa.

3 comments:

  1. Otsikkoa lukiessa ajattelin ensin että mikä ihmeen tatrapuder;D
    Käytän aika paljon tattaria,mutta nykyään melkein aina paahtamattomana,eli vihreänä.
    Uunitattaripuuro sen sijaan oli lapsuuden herkkujani!

    ReplyDelete
  2. Heh, uteliaisuus siis ilmeisesti voitti! =)

    Tattaripuuro on kyllä huippua!

    ReplyDelete
  3. Minun ja tattarin suhde ei ole ollut ihan ongelmaton, mutta viime aikoina olen kylläs sille taas lämmennyt. Tuo smetanajuttu kuulostaa niin hyvältä!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...