Friday, November 16, 2012

Shabu Shabu eli japanilainen fondue

Tämä on uusi lempiruokamme! Japanilaisen kokkikurssin aikana keksin, että Trangia hoitaa mainiosti Naben eli tuollaisen keittoastian tehtävän. Kätevää! Tuleepahan hyödynnettyä Trangiaakin hieman useammin kuin pari kertaa vuodessa.

Ideana siis dipata ohuen ohuita lihasuikaleita, kasviksia, sieniä, tofua ja nuudeleita kevyesti kiehuvaan veteen, sitten vuorostaan dipataan kastikkeisiin ja nautitaan heti hyvän Saken kera!

Suluissa olevat ainekset ovat ns. vapaaehtoisia. Itse emme niitä viime kerralla käyttäneet, mutta herkullisiahan ne ovat! Kastikkeissa olen korvannut viljaetikan riisiviinietikalla.


Vietnamilaista keittoa, japanilaista Shabu Shabua ja sushia sekä ankanrintaa kiinalaisittain nautittuna sokerin ja soijakastikkeen kera.

Shabu Shabu

Kahdelle/Neljälle


150 g marmoroitua ulkofilettä per ruokailija
(1/4 kiinankaalia)
1 purjo
(n. 12 shiitake sientä)
n. 200 g lasinuudeleita
(n. 100 g Udon nuudeleita)
1 nippu ruohosipulia

1-2 valkosipulinkynttä

Viipaloi liha erittäin ohuiksi suikaleiksi (tai pyydä suikalointia kaupassa) ja asettele lautaselle niin, että  palat saa helposti irrotettua puikoilla.

Pese ja leikkaa kiinankaali pituussuunnassa poikittain n. 5cm paloiksi niin, että lehdet pysyvät kasassa.

Poista purjosta kantapala. Pese ja leikkaa vinottain n. 7cm pituisiksi viipaleiksi.

Ota shiitake-sienistä kantapalat pois ja huuhtele sienet.

Asettele vihannekset ja sienet kauniisti lautaselle.

Keitä nuudelit ohjeen mukaan ja aseta lautaselle/kulhoon.


Ponzu on tuo tumma kastike taustalla ja seesami-misokastike tämä sinapinkeltainen edessä. Vasemmalla ruohosipulia ja oikealla retikkaraastetta, jotka lisätään jokaisen ruokailijan omaan ponzuastiaan juuri ennen ruokailua.


Ponzu-kastike

Kahdelle

3 rkl kalakastiketta
7 rkl soijakastiketta
5 rkl viljaetikkaa tai riisiviinietikkaa
3 rkl miriniä
1 dl vettä

Yhdistä kaikki ainekset kattilassa. Lämmitä, mutta älä keitä. 
Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä.


Seesami-misokastike

Kahdelle

3,5 rkl misojauhetta tai 1 pss misokeittotahnaa (esim. Wakame)
2 rkl majoneesia
4-5 rkl rouhittuja ja kevyesti paahdettuja seesaminsiemeniä
1,5 rkl sokeria
2 rkl soijakastiketta
2,5 rkl viljaetikkaa tai riisiviinietikkaa
2 rkl tuoretta inkivääriraastetta
3-5 rkl maitoa

Sekoita ensin maito ja miso keskenään hyvin. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin.
Jos kaipaat tulisuutta voit lisätä chilijauhetta tai -tahnaa.



Varasin seuraavalle Tallinnan-matkallemme pöydän ravintola Chedistä, jota olen halunnut testata jo pitkään. Kyseessä on siis aasialaista fine diningia, joka löytyi viime vuonna Tallinnan ravintoloiden 1. sijalta ja nykyisin pitää sijaa neljänneksi parhaana. Odotukset ovat siis korkealla!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...