Thursday, August 16, 2012

Maailman paras keitto

Isoisäni borshkeittoa syövät mielellään myös ne, jotka eivät kyseistä soppaa tai punajuurta muuten syö. Keitto on äärimmäisen hyvää ja maukasta. Plussana tietysti myös se, että se on viikonloppuna 81-vuotta täyttävän herrasmiehen tekemää. Keitto on hyvää heti valmistuttuaan, mutta paranee myös "vanhetessaan", ensimmäisenä päivänä borshia syödään ilman smetanaa, kaikkina muina päivinä smetanan kera. Tapoihin kuuluu myös, että borshin alle juodaan snapsi kirkasta viinaa. Se saa sen oikeasti maistumaan vielä paremmalta. Keitto säilyy jääkaapissa 3-4 vrk.

Isoisäni oppi ohjeen vaimoltaan eli, yllätys, yllätys, minun mummoltani, joka taas oppi ohjeen omalta äidiltään. Keittoa on suvussamme aikoinaan keitelty siis Venäjällä, Ukrainassa, Eestissä ja nykyisin myös Suomessa. Ehkäpä keiton ohje kulkeutuu tulevaisuudessa muuallekin, nyt se näyttää kulkevan jokaisen sukupolven mukana edemmäs ulkomaille. Minulle tämä on ainoa oikea tapa valmistaa borshia.

Tämä on muuten maailman paras keitto! Juuri tällä tapaa valmistettuna.Borshkeitto

N. 3 l vettä
400 g lihaa (nautaa tai porsasta luuytimen kera, itse käytimme osso buccoa)
200-300g kaalia
2-3 keskikokoista punajuurta
1 iso porkkana
2 keskikokoista perunaa
1 sipuli
1 rkl tomaattipyreetä
1 rkl etikkaa
mustapippuria
suolaa
laakerinlehtiä
persiljaa

Pese liha, laita se kattilaan ja lisää vettä sen verran, että liha peittyy. Kiehauta. Kaada vesi pois ja huuhtele liha. Näin liha siis puhdistetaan.

Täytä kattila uudelleen vedellä (2 l) ja lisää myös lihanpala sekä n. 2 rkl suolaa. Keitä noin kaksi tuntia, kunnes liha on pehmennyt. Kun liha alkaa pehmetä, lisää kuutioitu peruna ja porkkana.

Paista ohueksi suikaloitu punajuuri pehmeäksi runsaassa öljyssä. Punajuuri ei saa missään tapauksessa kärtsähtää! Loppuvaiheessa lisää sipuli ja paista pehmeäksi.

Poista liha kattilasta, kun se on pehmennyt täysin. Suikaloi sopiviksi suupaloiksi ja laita suikaleet takaisin kattilaan. Lisää kiehuvaa vettä sen verran, että kattila täyttyy. 

Lisää punajuuri-sipulisekoitus sekä ohueksi suikaloitu kaali ja anna sen pehmetä ja kiehua hiljalleen n. 10 min. 

Lisää loppuvaiheessa etikka, persilja ja pari laakerinlehteä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Nosta kattila liedeltä, kun kaali on täysin pehmennyt ja laita sivuun noin vartiksi.


Приятного аппетита!Recipe in english will be here soon...

6 comments:

 1. Oliskohan tuo sellaista,mitä mummoni teki ollessani lapsi...sen jälkeen en ole yhtä hyvää saanutkaan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ikävää, kuinka hyvät ohjeet joskus vain häviää :( Mtuta sitten voi kehittää itse uusia .. tai yrittää jäljitellä vanhoja =)

   Delete
 2. Rakastan bortschkeittoa! äidin tekemä on maailman parasta :) en ole itse kokeillut keittoa tehdä, koska en usko että saisin siitä yhtä maukasta kuin äiti mutta ehkä joskus ryhdyn kokeilemaan :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samasta syystä en itsekään ollut tähän asti borshia tehnyt. Kamalat suorituspaineet! =D Onneksi nyt pappa kävi meillä ja otimme borshin heti työn alle. Ollaan toki ennenkin sitä yhdessä tehnyt, mutta ainesmäärät ovat olleet vähän hakusessa itsellä.

   Delete
 3. Mä en tykkää yhtään meidän työpaikan borshkeitosta. Tosin ei sitä varmaan tähän voi verrata. :) Muista säilyttää resepti hyvin!

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...