Friday, May 11, 2012

Nautiskelua Nauvossa | Good life in Nauvo

Meillä on ollut ikään kuin perinteenä viettää kesän ensimmäinen viikonloppu vuokramökillä Nauvossa, mutta tänä vuonna emme sinne pääse työmatkojen vuoksi. Olisin niin halunnut taas herkutella nuotiolla paahdetuilla vaahtokarkeilla, ahvenella, saaristolaisleivällä ja aamiaisletuilla katsellen saaristomaisemia mökkimme ikkunasta. Me emme sinne tänä vuonna pääse, mutta ehkäpä joku tämä jutun inspiroimana päättääkin suunnata Nauvon mahtaviin maisemiin.

Kesäkuun ensimmäinen viikonloppu 2011 Nauvossa.


Minun näkemykseni maailman parhaasta mökistä saattaa erota monen muun ajatuksista ;) Blogin herran kanssa olemme viihtyneet tässä mökissä mainiosti, mutta esimerkiksi äitini mielestä paikka on kamala ja haiseva. Noh, kukin majoittuu tyylillään. Meidän kriteereinä mökille oli siis eräänlainen askeettisuus. Mökissä ei saisi olla liikaa ns. mukavuuksia, eikä todellakaan televisiota. Omaa rauhaa pitäisi olla ja sijainti tietysti meren välittömässä läheisyydessä - mieluiten tietysti merinäköalalla. Nuotiopaikka, rantasauna ja polkupyörät ovat myös tärkeitä. Mökin pitää ehdottomasti kuitenkin olla viihtyisä, valoisa ja keittiö hyvin varusteltu. Rentouttavat yöunet tulevat kaupan päällisenä!

Mökin olohuone. Takana keittiö ja ruokapöytä ja oikealla kaksi pikkuista makuuhuonetta.


Näiden kriteerien perusteella löysimme Norrgård mökkikylän Nauvosta ja siellä olemme hyvin viihtyneet. Paikan omistajat ovat todella mukavia ja ystävällisiä ja olemme aina saaneet mökin nopeasti. Mökit ovat puhtaita ja hyvin varusteltuja vaikka suihkua tai sisä-wc:tä niissä ei olekaan (ovat erillään toisessa rakennuksessa). Juokseva kylmä vesi, jääkaappi, astiat yms. löytyvät toki. Viikonlopun mökkivuokraan sisältyy myös soutuveneen vuokra. Vuokraajilta löytyy myös polkupyöriä, jotka ovat mahtava tapa tutustua Nauvoon! Lähistöllä vuokrataan myös kajakkeja. Tämän lisäksi Nauvossa on myös lukuisia vaellusteittejä, joista paria olemme kokeilleetkin. Tekemistä siis todellakin riittää, jos pitää liikunnasta ja luonnosta.

Blogin herra tutkailee karttaa iPhonellaan.


Hauskana yhteensattumana ovat olleet mökkinaapurimme. Molempana vuotena kanssamme samaan aikaan on ollut mökkeilemässä myös latvialaisia miehiä, jotka ovat viettäneet viikonlopun kalastaen. Emme tietenkään tiedä, ehkä he ovat siellä joka ikinen viikonloppu, mutta meistä oli hauskaa huomata samat tyypit molempina vuosina. Naapurit ovat aina olleet todella hiljaisia ja toiset huomioivia.

Joutsenia mökkikylän edustalla.

On niin rentouttavaa herätä aamulla ilman herätyskelloa ulkoa kuuluvaan linnunlauluun ja alkaa tehdä lettuja tuoreilla mansikoilla ja mansikkahillolla, sekä katsella merta mökin ikkunasta ja kuunnella vaikka Norah Jonesia. Tämä kappale muistuttaa minua aina Nauvosta, koska kuuntelimme Norahia ensimmäisellä vierailullamme Norrgårdissa.







Lettutaikina

5 dl maitoa
2-2,5 dl vehnäjauhoja
2 munaa
3/4 tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl sulatettua voita
loraus vischyvettä

Kaada maito kulhoon. Vispaa joukkkoon kananmunat, jauhot ja mausta suolalla. Lisää lopuksi voi.

Anna turvota puolisen tuntia tai yön yli jääkaapissa. Juuri ennen paitamista lisää vischyvesi ja sekoita.


Paista letut voissa.



Aamiaisen jälkeen on kiva hypätä pyörän selkään ja lähteä tutkailemaan Nauvon kylää tai lukuisia pikku saaria sen kyljessä, ajella lautoilla ympäriinsä ja ihmetellä hirvenvasoja pellonlaidalla. Päivälliseksi kannattaa napata vaikkapa ahventa Nauvon torilta ja pienestä kyläkaupasta. Samasta kaupasta löytyy myös saaristossa leivottua saaristolaisleipää. Välipalaksi kannattaa kokeilla jotain Nauvon lukuisista pienistä kahviloista, joista saa takuulla tuoretta pullaa.

Bystrandin kahvila Nauvossa.

Eräs Nauvon kahviloista.


Päivälliseksi syömme Nauvossa aina voissa paistettua ahventa, keitettyjä perunoita ja majoneesipohjaista salaattia, voita, saaristolaisleipää ja tuoreita vihanneksia. Nauvosta löytyy myös Alko, josta voi käydä noutamassa sen unohtuneen valkoviinipullon ahvenen kaveriksi.

Ahvenia, perunoita, tilliä....Ahh! Saariston aitoja makuja.


Erään perjantai-illan illallinen mökin terassilla; tuoremakkaroita, perunoita ja kananmunia.


Jos viini jätetään kuitenkin vasta myöhemmäksi kannattaa illan tullen hypätä pyörän selkään tai autoon ja suunnata saaristoajelulle, sekä katsomaan auringonlaskua. Iltaisin hirviä ja peuroja näkyy enemmän, joten kamera kannattaa napata mukaan.

Yksi monista näkemistämme metsän asukkaista.


Saunan jälkeen asetutaan mökin terassille viltin ja teekupin kanssa kuuntelemaan luonnon ääniä. Pienen rentoutumisen jälkeen voikin viritellä nuotion ja paistaa iltapalaksi muutaman vaahtokarkin viinin kera.

Voit tehdä itse vaahtokarkkeja tämän ohjeen mukaan. Se on oikeasti helppoa!


3 comments:

  1. Nauvo on ihana! Noloa myöntää, mutta teen itse aina letut niistä valmiista pusseista, kun muuten ne aina jäävät pannuun kiinni ja lopputuloksena on epämääräistä lettumössöä : D ehkä vischyssä salaisuus?

    ReplyDelete
  2. Vischy tekee niistä kuohkeita. Jos jäävät pannuun kiinni niin taikina saattaa olla liian vetelää tai sitten paistat ehkä liian vähällä rasvalla? Itse joudun usein lisäämään jauhoja lettutaikinaan parin ekan letunpaistoyrityksen jälkeen =)

    ReplyDelete
  3. Okei, ehkä uskaltaudun vielä paistamaan ihan itse tehdyt letut : D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...