Wednesday, September 18, 2013

Kuinka sitä tulikaan muutettua!

Saimme viime viikolla avaimet uuteen asuntoomme Utrechtissa. Tällä hetkellä vuokraamme pientä, kalustettua yksiötä Eindhovenissa, joka vuokrattiin siksi aikaa, että blogin herrakin löytää Hollannista töitä. Olemme asuneet täällä reilun kuukauden yhdessä ja lisätilalle olisi kyllä tarvetta. Yhdessä kyllä pärjäisimme vaikka millaisessa sardiinipurkissa, mutta tavaramme tuntuvat kyllä kaatuvan päälle.Hollantiin muuton varmistuessa päätimme myydä/antaa pois kaiken ylimääräisen ja helposti hankittavissa olevan tavaran. Lopulta luovuimme kyllä "lähes kaikesta". Suomesta mukaan lähtivät merkkiastiastot, keittiön pienkoneita, imuri, jenkkisänky, televisio ja yöpöydät. Sohva, keittiön ruokapöytä ja -tuolit, tv-taso, lipastot, peilit, DVD:t ja muut vastaavat myytiin ja annettiin läheisille. Hollantiin tulevaan lastiin koottiin noin 6m3 verran tavaraa.

On ollut mahtavaa hankkiutua eroon kaikesta tavarasta oikeastaan kahdesta syystä. Ensinäkin sitä huomaa, kuinka vähällä sitä oikeasti pärjää, ja kuinka vähän tavaraa tarvitsee.
Toiseksi, arvatkaapa kuinka siistiä on näin aikuisiällä uusia melkein kaikki! Etenkin, kun tällä puolen Eurooppaa tavaravalikoima on todella huima! Tällä hetkellä tosin ostoksia tehdään todella harkiten ja tarkkaan juurikin siistä syytä, että havahduimme keväällä siihen, kuinka paljon kaikkea turhaa meillä lopulta olikaan!

Vaikka meidän muutto olikin varsin hyvin suunniteltu tuntui se kuitenkin kaatuvan päälle! Olen työni kautta huomannut, että noin 90% aikuisista harvemmin oikeasti miettii, mitä pitää ottaa huomioon suunnitellessa muuttoa ulkomaille. Ei siitä tietenkään tarvitse liian hankalaa tehdä (muuten ei kyllä pääsee koskaan muuttamaan!), mutta on hyvä miettiä sellaisiakin asioita kuin tavaroiden muuttaminen (mitä muutetaan, miten ja millä aikataululla), mitä tehdään omalle asunnolle (vuokralle vai myyntiin) ja mitä tehdään ylimääräiselle tavaralle. Muuttaminen ei myöskään ole aivan ilmaista, joten vähän kannattaa laittaa varojaan sivuunkin. Hollantiin muuttaessa niin sanottuja ylimääräisiä kuluja saattavat olla muun muassa asunnonvälittäjän välityspalkkio, jonka maksaa siis vuokralainen ja joka on suuruudeltaan n. 1kk vuokra sekä lattian asentaminen. Välityspalkkiota ei aina tarvitse maksaa (riippuu mitä kautta vuokraa), mutta ensi kertaa muuttaessa se luultavasti tulee eteen, koska ilman väliyspalkkiota vuokraavat yritykset haluavat usein tehdä taustaselvityksen aivan työsuhdetta ja pankkitietoja myöten. Suurimmassa osassa asunnoista on valmiina keittiön kalusteet, mutta ei kaikissa. Monet ExPat'it vuokraavat alkuun kalustetun huoneen tai asunnon ja myöhemmin alkavat katsella sitä lopullista kotiaan. Yleensä yksin muuttavat asustelevat alkuun kimppakämpissä, joita täällä on paljon ja joissa asuu aikuisia, työssäkäyviä ihmisiä (kannattaa toki tutustua ennalta) .Yksiöt ovat mielestäni kohtuuttoman kalliita myös pienemmissä kaupungeissa. Kannattaa myös olla tarkkana, onko asunnossa lattia (usein asunnot kuvataan lattiallisina, vaikka oikeasti entinen vuokralainen vastaa siitä itse). Alankomaissa on tavallista, että vuokralainen tuo ja vie lattian mukanaan. Monet tietysti ovat valmiita myymään lattian edelleen uudelle vuokralaiselle.

Paikalliset osaavat neuvoa, että asuntoa vuokratessa pitää aina neuvotella vuokran suuruus. Jos vuokraisäntä pyytää 1000e, tarjoa ensin 700.


Vaikka itselläni oli kuukausi aikaa muuttaa niin siltikin aika jäi vähiin. Blogin herra jäi onneksi silloin vielä Suomeen hoitamaan muutto loppuun ja vuokraamaan Töölön asuntoamme. Urakka oli kyllä varsinainen, mutta on tämä kyllä ollut täysin sen arvoista!

Eindhoven on kaiken kaikkiaan ihan mukava paikka, mutta kaipaamme vähän suurempaan kaupunkiin ja muutamme näin alkuun siis Utrechtiin, joka on molempien työpaikkojen puolessa välissa - no ainakin noin suunnilleen. Eindhovenin hyviä puolia on tosin se, että täältä pääsee noin puolessa tunnissa Belgiaan, Saksaan ja parissa tunnissa Ranskaan ja Luxemburgiin!1 comment:

  1. Heh, kyllä vähän hymyilytti tämän lauseen kohdalla: "vuokralainen tuo ja vie lattian mukanaan." Mutta kyllä se vaan niin menee joissakin tapauksissa.

    Tuli mieleen yksi ihan ihmeellinen tapaus, jossa edelliset asukkaat olivat ottaneet vuokra-asunnosta mukaansa ihan kaiken minkä vain voi irti saada. Keittiön kaapistoja, lattiaa, pistorasiat, jääkaapin ja jopa ikkunan karmeja sekä lattialistoja :-D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...