Tuesday, January 22, 2013

Tuliaisia Karibialta ja Pohjois-Amerikasta

Joulu vierähti trooppisissa tunnelmissa Dominikaanisessa tasavallassa maistellen paikallisia, jos ei nyt varsinaisesti herkkuja niin ainakin tuttuja, mutta onneksi myös vähän vieraampiakin makuja. Vuosi 2012 otettiin vastaan espanjalaisittain New Yorkissa sekä paikallisesti myös hodareita mutustaen. Matkalla tuli herkuteltua paljon, mutta keittiöön liittyviä tavaroitakin tuli hankittua taas kerran yllättävän paljon. New Yorkista tarttui mukaan Anthony Bourdainin suosituksesta myös paistinpannu. Tässä vähän ruokafiiliksiä reissusta.



Dominikaanisen tasavallan ruoka oli... yllätys. Emme osanneet odottaa oikeastaan mitään. Kaikkialla kirjoitettiin, että maassa syödään paljon papuja ja riisiä. Eipä muuten syödä. Siellä syödään paljon hyvin samanlaista pöperöä kuin täällä Euroopassakin. Ainakin perunaa menee reilusti ja sellaisia perusmättökastikkeita. Myös munaa käytetään paljon, etenkin perunan kanssa aamulla syödään sellaista muna-peruna-sipulisekoitusta. Onneksi uusista mauista tuli mukaan banaani, siis lisukkeena perunan ja riisin tavoin. Oli hassua syödä kanaa kreolilaisittain banaanin kanssa. Dominikaanisessa syödään paljon italialaista, espanjalaista ja ranskalaista ruokaa, etenkin Las Terrenasissa, saaren itäosassa on paljon eurooppalaisia ja sen vuoksi myös eurooppalaisia ravintoloita. Toinen syy saattaa toki olla se, että Dominikaaninen ruoka ei ollut mitään kovin erikoista.




Drinkkejä tosin opimme maassa juomaan. Emme ole kumpikaan olleet niistä kovin innostuneita ennen mutta Dominikaanisessa drinkkien valmistus todellakin osataan! Pidimme niistä siis oikeasti niin paljon, että olen menossa ostamaan tehosekoitinta Pina Coladan valmistukseen. Myös paikallinen kahvi oli taivaallista!

Jouluateriamme nautimme ensimmäisen kohteemme Las Terrenasin eräässä ranskalaisravintolassa, joka pyrki yhdistelemään paikallisia makuja ranskalaiseen keittiöön. Söimme neljän ruokalajin illallisen, johon kuului kampasimpukkacarpaccio ja tonnikalatartar (1. kuva alla), hummerikeitto (2. kuva alla), sisäfilepihvi sekä lopulta nautimme suklaakohokasta ja passionkastiketta.




Dominikaanisessa suosittelemme seuraavia ravintoloita:

Santo Domingon ravintolat:

Pat'e Palo: Aivan ehdottomasti paras ravintola alueella. Pidimme paikkaa aluksi varsinaisena turistihelvettinä, mutta sitä se ei ollut ollenkaan, vaikka turistejakin siellä oli. Sitäpaitsi oli oikeasti hauskaa, että tarjoilijat olivat pukeutuneet merirosvoiksi. T'ällä paikalla on ollut ravintola aina vuodesta 1515 asti!

www.patepalo.com



D'Luis Parrillada: Ranta"bulevardin" tuntumassa, isohko terassiravintola. Mainio palvelu, paljon paikallisia ruokia.

Sian sisäelimiä. Espanjassa en tätä pystynyt syömään, mutta tämän söin lähes kokonaan.


Las Terrenasin ravintolat (koska "kylässä" ei ole varsinaisia osoitteita niin laitan tähän pelkät kadunnimet, jolta ravintolat löytyvät):

Casa Azul, Calle Principale
Pizzaravintola rantahiekalla. Oikeasti todella hyviä pizzoja.

Boulangerie Francaise, Calle Principe, Plaza Taina
Ranskalaistyylinen kahvila. Aivan ehdottomasti useankin vierailun arvoinen.

Porto, Balcones del Atlantico.
Korkeatasoisen resortin yhteydessä aivan rannassa sijaitseva upea ravintola/baari. Pirtelömäisten drinkkien ystäville suosittelen Frozen Portoa.


New York, New York

New Yorkissa taas ravintolat olivat pääasiassa todella hyviä - siis erittäin, erittäin hyviä. Söimme aivan laidasta laitaan mm. 3 michelin tähteä saaneen kokin keitoksia. ja piipahdimme pariin otteeseen myös Shake Shackissä - ja kaikkea näiden väliltä. Myös kiinalainen oli aidosti kiinalaista.


Ruoka oli siis hyvää ja palvelu ravintoloissa erinomaista. Tuontiviinit olivat todella kalliita... (Come on, 16$ lasillisesta italialaista viiniä!!?) Paikalliset viinit olivat pahoja. Olin toki ennenkin juonut yhdysvalloissa tehtyä viiniä, mutta reissussa saimme vain kummallisia sokerilitkuja.

New Yorkissa suosittelemme seuraavia ravintoloita:

Takashi

Aivan mieletön japanilainen liharavintola, jossa tilaat itsellesi liha-annoksia, jotka paistat pöydällä olevalla grillillä. Ruoka oli mahtavaa, Sake ja Umeshu todella hyviä ja palvelu ensiluokkaista. Paikan wc on myös perijapanilainen high-tech istuimella. Takashi ottaa varauksia vain alk. 6 hengen seurueille ja se on TODELLA suosittu, joten saatat joutua odottamaan jopa reilun tunnin. Odotus on ehdottomasti sen arvoinen! Söimme mm. luuydinpullia, merisiiltä ja sydäntä.

takashinyc.com



Shake Shack

Pikaruokapaikka, jossa hampurilaiset eivät maistu ollenkaan roskaruoalle. Pihvit paistetaan mediumiksi. Pirtelöt mielttömän herkullisia! Erikoisuutena myös ateriat koirille!

www.shakeshack.com 

Andanada 141

Söimme uudenvuodenateriamme Andanadassa. Kuvia en annoksista ottanut, mutta uskokaa pois - se oli hyvää! Paikka tarjoilee herkullista espanjalaista ruokaa ja kokki on saanut kolme Michelin-tähteä.

www.andanada141.com  


Nämä siis vain muutamia suosituksia. Kaupunki on täynnä huippuravintoloita! 

Tässä vähän kuvausta ChinaTownin herkuista..





Anthony Bourdainin neuvosta suuntasimme myös Little Italyn ja Chinatownin lähellä oleviin keittiö-/ravintolaliikkeisiin, joista löytyi vähän kaikenlaista ostettavaa:


Myötäpäivään ylhäältä vasemmalta katsottuna näkyy neljä Govino-muovista kuohuviini-matkalasia. Aivan huippuhyvät ja todella hienot! Ylhäältä oikealta löytyy aasialaistyylisiä lautasia kolmessa koossa, syömäpuikkopidikkeitä sekä vieressä vielä soijakannu. Heti alapuolella näkyy hienosti "solmittuja" cocktailtikkuja ja syömäpuikkoja. Alhaalla vasemmalla pullonsulkijoita ja keskellä vasemmalla paistinpannu, pastapihdit seka reikälusikka. Ja kaikki nämä makaavat hienon I <3 NY -keittiöpyyhkeen päällä.

Tässä vielä lähikuvaa lautasista.



Reissu oli onnistunut myös herkuttelun osalta ja vaakalukemani näytti aivan uusia lukuja. Nyt onkin hyvä keskittyä urheiluun hetkeksi - herkuttelun ohella toki.

 Aamiaisen jälkeen oli mahtavaa tallustella Central Parkissa.


 Seuraava matka suuntautuu Islantiin. Islannissa on kuulemma hyvää ruokaa, joten jäämme odottamaan jännityksellä. :)


4 comments:

  1. Ihana matka teillä! Minkälaisia juomia tuolla Dominikaanisessa tasavallassa oli;oletan että rommipohjaisia`kuten muissa Karibian maissa?
    Ja Venezuelassa aterioiden kanssa oli myös usein banaania,mutta keittobanaania,ei tavallista.
    Nykin Chinatown on ihana!

    ReplyDelete
  2. Kiitos =) Ihana se kyllä oli. Rommipohjaiset drinkit oli pääosassa, kyllä.
    Chinatown oli ehdottomasti yksi lempipaikkojani New Yorkissa (vaikka pidin kyllä koko kaupungista todella paljon!!!) =)

    ReplyDelete
  3. Loman jälkeen vaa'an pitää näyttää uusia lukuja! :)

    Sun pipo on muuten tosi söde. Kiitokset kattavasta postauksesta, enää pitäisi päästä sinne isoon omenaan.. Huoh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! :) Se on karvalakki <3 :D

      Kannattaa kyllä ehdottomasti mennä, kun vaan pääsette. Aivan huippupaikka!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...