Monday, May 21, 2012

Focaccia

Olemme tehneet focacciaa kolmesti ja havainneet taikinan kunnollisen nostatuksen ehdottomasti tärkeimmäksi asiaksi. Taikina ei myöskään saisi missään tapauksessa olla liian kuivaa, vaan sen täytyy tulla vaivaamisen päätteeksi hyvin sileäpintaiseksi. Silloin siitä tulee ihanan kuohkeaa ja päältä mahtavan rapeaa.

Tämä ohje on muuten dedikoitu äidilleni. En olisi ehtinyt tätä muuten tänne kirjoittaa ihan vielä, mutta koska äitini pyysi reseptiä, päätin löytää sen ajan. =)



Yrttifocaccia

3 dl (42 asteista) kädenlämpöistä vettä
1,5 tl kuivahiivaa
200 g vehnäjauhoja
300g durumjauhoja
1,5 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä

3 rosmariinin oksaa
3 timjaminoksaa
2 valkosipulinkynttä 
suolaa
pippuria
1 dl oliiviöljyä
(toi lisätä myös muita tuoreita yrttejä, tomaatteja yms.)
Tee jauhoista keko pöydälle ja keon keskelle kuoppa, jonka pohjalle tulee suola, hiiva ja puolet vedestä. Sekoittele jauhoja hiljalleen veden sekaan, kunnes seos on puuromaista. Lisää loput vedestä ja sekoita. Lisää myös öljy. Vaivaa taikinaa vähintään kymmenen minuuttia, kunnes se on erittäin tasaista ja sileää.

Laita taikina kulhoon kohoamaan leivinliinan alle noin 30-60 minuutiksi.

Valmista yrtti-öljyseos: Revi rosmariinista ja timjamista lehdet, paloittele valkosipulinkynnet ja laita kaikki kulhoon. Lisää suola ja pippuri sekä öljy. Sekoita ja laita huoneenlämpöön maustumaan siksi aikaa kunnes taikina kohoaa. Voit lisätä seokseen myös muita yrttejä ja vaikkapa kirsikkatomaatteja.

Kun taikina on kohonnut ja on kooltaan noin puolet alkuperäisestä taikinasta, lyö taikinasta ylimääräiset ilmat pihalle parilla iskulla ja vaivaa muutaman minuutin ajan. Kauli taikina n. 5 cm korkean vuoan pohjan kokoiseksi ja asettele taikina öljyttyyn vuokaan. Painele taikinaan reikiä, jotka ulottuvat vuoan pohjaan asti ja painele pinnalle yrtti-öljyseos - tasaisesti joka puolelle taikinaa. Peitä vuoka leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä noin 30 min.

Paista focacciaa 200-asteessa n. 30 minuuttia, kunnes se on pinnalta kullanruskea ja kova.


Noin puoli tuntia noussut focaccia

Mmmm...




Herb focaccia

3 dl tepid/42 degrees warm water
1½ tsp dried yeast
200g strong white flour
300g durum flour
1½ tsp salt
3 tbsp olive oil, plus extra for greasing
extra virgin olive oil
sea salt

2 sprigs rosemary, torn into small pieces
2 springs thyme, torn into small pieces
2 gloves of garlic
salt 
pepper
1 dl olive oil
(you can also add other herbs, cherry tomatoes etc.)


Mix the flour and salt together in a large mixing bowl. You may like to transfer your mixture to a pastry board or other flat work surface at this stage and prepare the dough there, in traditional Tuscan style.

Make a well in the centre of the flour and salt mixture. Put the yeast in the middle of the flour centre. Pour water into the well along with the olive oil. Mix thoroughly. Gradually add the rest of the tepid water until a sticky dough is formed.

Transfer the dough onto a floured surface. Gather any stray pieces. Knead the dough for about 10 minutes, adding a little extra flour if necessary, until smooth and elastic and the dough no longer sticks to your hand. To see if it is ready, you can carry out the stretch test: pull off a piece of dough, it should be elastic enough not to break quickly when stretched out.

Next accumulate any stray ends and rough sections by 'chafing' your ball of dough. Hold it and curve your hands around it, use your palms to pull at its sides gently while you slowly rotate it, letting your little fingers meet underneath. Do this for five minutes. You should be left with a neat, smooth ball.

Oil a bowl and place the dough inside and cover with either oiled cling film or a damp tea towel. Leave in a warm place to rise until doubled in size - about 1 hour depending on the room temperature.

Meanwhile, prepare the herb mixture. Tear herbs, chop garlic and mix it all together in a bown with salt, pepper and oil. Place aside until the dough rises.

Use your fist to knock it back, then knead it again for a further two minutes.

Leave to rest again, for max. 10 minutes.
Create a dimpled effect by repeatedly pushing your fingertips gently into the surface of the dough. Drizzle a generous amount of extra virgin olive oil evenly over the dough. Sprinkle over the herm mixture into the dough.

Shape by placing into a shallow baking tray, using your hands to spread it out to a depth of about 1.5cm/¾in, then allow to rise again, covered with a tea towel, until doubled in size - this will take about 30 minutes. Preheat the oven to 200C/400F/Gas 6.

Bake for 25-35 minutes or until the top is crusty and cooked through to the base. Serve.

4 comments:

  1. hmmmm! Ihanan näköistä, ja varmasti myös ihan törkeän hyvää. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, sitähän se on. Mitä enemmän yrttejä sen parempi =)

      Delete
  2. Vau onpa se kohonnut! Kokeilen tällä ohjeella, jos itsekin saisin aikaiseksi jotain muuta kuin yrttistä näkkileipää : P

    ReplyDelete
  3. En tiedä kumpi on ns. oikeaoppinen Focaccia - se ohuempi vai tällainen paksu (tämän paksuus on tosiaan jopa 5 cm!!). Mutta hirmu hyvää ja kuohkeaa tämä kyllä on =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...