Tuesday, October 16, 2012

Omenahillo

Yritin muistella, milloin olen tehnyt jotain omenasta ja täytyy myöntää että omenaisten kastikkeiden/majoneesien lisäksi omenakeitokseni ovat varsin vähissä. Tämän puutteen pääsenkin korjaamaan ihan tällä viikolla, koska ihana naapurimme toi meille sunnuntaina 6,5 kg omenoita - ja jatkoa kuulemma seuraa!

Aluksi olisin halunnut tehdä ainakin osasta niistä mehua, mutta erään mehustamon nettisivujen mukaan valkeasta kuulaasta ei enää voi tehdä mehua..? No, pitää selvitellä. Kokkauslistalla on tietysti muutakin - tarte tatin, italialainen sekä amerikkalainen omenapiirakka, omenahillo, omena-vaahterasiirappihilloke ja pihjalainen marmeladi. Sekä todennäköisesti paljon muutakin.

Ensimmäisenä listalla on omenahillo. Täytyy vielä mainita, että tämä on siis ensimmäinen koskaan valmistamani hillo. Se onnistui todella hyvin, joten voin suositella ohjetta muillekin! Uunissa tehty hillo valmistuu sitäpaitsi suhteellisen vaivattomasti. Suurin työ on omenoiden puhdistuksessa.Omenahillo

n. 1,5 - 2 litraa


1,5 kg omenoita
1,5 sitruunan mehu
1-2 kanelitankoa
500 g hillosokeria
1,5 dl vettä

Pese, puolita ja puhdista omenat, poista siemenkodat. Halkaise omenat neljään osaan.

Laita omenat, sitruunan mehu, kanelitanko ja hillosokeri uuninkestävään vuokaan. Sekoita.

Laita kansi päälle ja siirrä vuoka kylmään uuniin. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja kypsennä hilloa noin tunti. Tarkista tilanne puolen tunnin jälkeen ja sekoita. Jatka kypsentämistä vielä 30 minuuttia tai kunnes omenat ovat pehmenneet.

Soseuta pehmenneet omenat ja sokeri.

Kuumenna purkit eli laita puhtaat ja kuivat purkit kylmään (tai hieman jäähtyneeseen) uuniin. Kuumenna 100 asteeseen. Purkit ovat kuumenneet, kun uuni on lämmennyt 100 asteeseen. Keitä kannet. Huom. älä laita kuumia purkkeja kylmälle alustalle. Täytä purkit piripintaan ja sulje kansi välittömästi. Säilöntä on onnistunut, kun kansi painuu hillon jäähtyessä alas.

Laita hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin ja sulje purkit. Säilytä joko jääkaapissa tai pakastimessa.Sain kollegoiltani häälahjaksi tällaisen hienon Alessin tarjottimen, jota yritänkin hyödyntää aina kuin vain mahdollista. Maanantai-aamun palaveri lähtikin hyvin käyntiin myös onnittelulaulun saattelemana! Aika huippua!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...