Thursday, September 13, 2012

Sieltä, missä pippuri kasvaa

Tämä postaus on joutunut odottamaan, koska halusin julkaista tämän kanssa samaan aikaan Turkki-aiheisen kirjoituksen myös matkablogin puolelta! http://bene-viaggio.blogspot.fi/2012/09/siella-missa-pippuri-kasvaa-tai-ainakin.html

Ruokien valinta oli todella vaikea, koska turkkilainen keittiö on mieletön ja mahtavia ohjeita löytyi vaikka kuinka paljon. Tässä tämänkertaiset herkut. Lisää on tulossa!

Alkuun söimme siis munakoizo-mezen, pääruoaksi jogurttilammasta ja jälkiruoaksi viinirypälevanukasta, jonka ohjetta en tässä tosin jaa, koska se ei oikein onnistunut. Ensi kerralla sitten onnistuu varmasti!



Munakoiso-meze

Neljälle

4 munakoisoa
4 tomaattia
5 valkosipulinkynttä
1 tl sokeria
0,4 dl hiilihapotettua vettä

2 sitruunan mehu
1 nippu persiljaa
2 rkl valkoviinietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa

Kuori ja pilko munakoisot isoiksi paloiksi. Laita kulhoon jossa n. 2 dl hiilihapotettua vettä ja yhden sitruunan mehu.  Kalttaa tomaatit ja leikkaa ne pieniksi paloiksi.  Silppua valkosipuli ja sekoita se valkoviinietikkaan.

Kuullota tomaatteja oliiviöljyssä ja sekoita joukkoon sokeri. Valuta munakoisot.

Yhdistä munakoisot tomaatteihin ja kaada päälle loppu sitruunamehu, vesi ja suola. Peitä leivinpaperilla ja keitä hiljaisella tulella noin 20 minuuttia. Lisää valkosipuli ja etikka ja keitä vielä n. 10 minuuttia.Poista liedeltä. Tarjoile persiljan kera.




Jogurttilammas

Neljälle

800 g lampaanviulua tai karitsanpaistia (koska Herkussa ei ollut lampaanviulua..)
2 sipulia
1 rkl voita
1,5 dl oliiviöljyä
suolaa

Kastike:
4 dl turkkilaista, paksua jogurttia
1 rkl vehnäjauhoja
2 munankeltuaista
Siisti lammas ja leikkaa se isoiksi paloiksi (n. 5 x 5 cm). Kuumenna oliiviöljy ja voi ja ruskista liha kauttaaltaan kuumalla lämmöllä (7-8 min). Kuori ja puolita sipulit, erottele ne kerroksittain ja lisää lihan joukkoon. Mausta suolalla ja paista 6-7 minuuttia. Lisää vettä, kunnes liha peittyy ja keitä kannen alla hiljalleen noin 35 minuuttia.

Anna lihan jäähtyä ja paloittele se sitten sormin pieniksi suualoiksi. Laita laakeaan, uuninkestävään vuokaan. Siivilöi paistoneste.

Valmista kastike: Vatkaa kulhossa jauhot, munankeltuaiset ja jogurtti tasaiseksi. Sekoita joukkoon jäähtynyt paistoneste.

Kaada jogurttilastike lihan päälle ja nosta vuokra grillivastusten alle noin kahdeksaksi minuutiksi. Kannattaa olla varovainen, ettei kastike juoksetu. Tarjoile välittömästi esimerkiksi persiljariisin kera.





Juomana meillä oli turkkilaista punaviiniä (taitaa olla Alkon ainoa turkkilainen). Sade on Alkon kuvauksen mukaan keskitäyteläinen, keskitanniininen, marjainen, tuoreen kirsikkainen ja mausteinen. Emme väitä vastaan.Viini oli hyvää.








Yritän joskus keksiä luovia tapoja käyttää lautasliinarenkaita ;)
Taustalla Portugalista hankittu viinikarahvi. Sain näistä karahveista pakkomielteen Kreikassa ja viimein löysin täysin samanlaiset!

Uudet, Sia'n lautasliinat.


3 comments:

  1. Hei!

    Aivan ihana blogi ja kerrassaan suussasulavia kuvia! :) Toimin webmasterina yhdelle sivustolle ja haluaisin ehdottaa sinulle yhteistyötä, joten jos olet kiinnostunut keskustelemaan asiasta, ota yhteyttä: lilli@upnorthmediagroup.com. Kerron sitten tarkemmin!

    Terkuin,
    Lilli S.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...