Thursday, September 6, 2012

Vincisgrassi

Vincisgrassin ohje löytyi Aglio & Olio -kirjasta. Olisi silloin ensimmäisellä kerralla kannattanut lukea ohje tarkkaan, sillä iltakymmenen jälkeen kokkaillessa sellaiset virkkeet kuin "keitä noin 20 minuuttia", "anna hautua alhaisella lämmöllä kaksi tuntia" sekä "paista 40 minuuttia" aiheuttavat vähintäänkin lievää mahan kurinaa. Joka ikinen minuutti on kuitenkin sen arvoinen! Olemme hieman muokanneet ohjetta ja alla siis oma versiomme.

"Vincisgrassi on La Marchen alueen versio lasagnesta... .. Tähän tulee todella pieni määrä valkokastiketta, pasta on todella ohutta tuorepastaa ja kerroksia on paljon."

Meidän versiossa kerroksia ei ole ihan sitä virallista kahtatoista. Ensi kerralla sitten.

Vincisgrassin voi tehdä myös kuivapastaan, jolloin levyjä kannattaa laittaa noin viiteen kerrokseen.
Vincisgrassi

Neljälle

Ragu:
400 g naudan patalihaa pieninä paloina
laakerinlehti
rosmariinia (muutama lehti, tai maun mukaan)
1 timjaminoksa (tai useampi oman maun mukaan)
voita paistamiseen
200 g kinkkua
1 sipuli
1/2 selleri
pari porkkanaa
parmesaania
50 g tomaattipyreetä
4 dl kuivaa Marsala-viiniä
2 dl lihalientä
2 dl kanalientä

Valkokastike:
4 dl kermaa
4 dl kanalientä
kananmuna
voita

Tee valkokastike: Keitä kermaa ja kanalientä pannussa noin 20 minuuttia, kunnes neste on tiivistynyt alle puoleen. Sekoita joukkoon muna ja vatkaa. Lisää voi. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä.

Tee ragu: Freesaa kuutioitu kinkku voissa, lisää silputut sipuli, selleri ja porkkana. Paista alhaisella lämmöllä pehmeiksi. Lisää hieman tomaattipyreetä. Ruskista liha eri pannussa ja yhdistä kasvisten kanssa. Lisää marsalaviini ja anna haihtua kolmannekseen. Lisää yrtit, kanaliemi ja lihaliemi. Anna hautua alhaisella lämmöllä kaksi tuntia. 

Kokoa lasagne. Voitele vuoka voilla. Vuorottele kastikkeita, raasta valkokastikekerrosten päälle runsaasti parmesaania. Jos käytät kuivapastaa, 5 kerrosta riittää. Viimeiseksi molempia kastikkeita ja parmesaania. Paista 175-asteisessa uunissa 40 minuuttia.


Marsala-viini oli uusi tuttavuus! Se muistuttaa tavallaan Madeiraa maultaan. Alkosta löytyi vain yksi vaihtoehto, joten eipä ainakaan ollut valinnanvaikeutta. Maku oli aika makea, runsas, rusinainen ja neilikkainenkin.


Nyt on taas tullut italialaisia ohjeita kerrakseen. Seuraavassa postauksessa suuntaamme turkkilaisten herkkujen maailmaan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...